Studenţii străini iubesc mâncarea românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de studenţi din diferite ţări sunt cazaţi în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus“ al Universităţii „Al. I Cuza“ din Iaşi. Tinerii au venit cu burse să înveţe în România, ţară pe care au ales-o pentru că li s-a părut avantajoasă din punct de vedere financiar, dar şi pentru ospitalitatea oamenilor.

În fiecare semestru, câte 80 de studenţi din străinătate veniţi cu burse la Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi sunt cazaţi în căminul „Gaudeamus". Nuno Barata, Feliciano Santoro şi Anete Taunina sunt veniţi din ţări unde imaginea României nu este una tocmai bună, respectiv Portugalia, Italia şi Letonia, dar au învăţat să trăiască şi chiar să simtă româneşte.

Tinerii spun că au prins gust pentru felul de a fi al românilor, pitorescul ţării, dar şi mâncărurile tradiţionale de la noi. Au însă şi momente când familia, prietenii şi limba le lipsesc enorm.

Este cazul studentei Anete Taunina (21 de ani) venită cu bursă din Letonia pentru a urma cursurile Facultăţii de Filosofie la Iaşi. Tânăra este „ieşeancă" din septembrie.

S-a acomodat uşor cu noul ritm de viaţă şi cu oamenii. „Îmi place România, îmi plac oamenii şi muntele din Transilvania. În Letonia există tot felul de stereotipuri cu privire la România, cum că ar fi un popor şi o ţară sărace. Nu-i deloc adevărat. Aveţi o ţară bogată, cu multe peisaje frumoase. Nu vreau să plec acasă! Oamenii sunt foarte de treabă, prietenoşi faţă de cei din Letonia, care sunt reci şi care nu vorbesc cu străinii", spune Anete.

Cu toate acestea, tânăra simte dorul de casă. Ca să‑l mai aline, şi‑a lipit pe dulap poza cu fratele său, iar pe perete, mai multe felicitări primite de la prietenii din Letonia. La cap doarme cu un totem adus din ţara natală pentru a o feri de coşmaruri. „Este un aşa-zis «prinzător de vise», adică are rolul de a te păzi de vise rele. De când sunt în Iaşi recunosc că nu am avut niciun coşmar. Îl aveam şi acasă", spune Anete.

Echipele de fotbal, pe pereţii căminului

Pentru a alina dorul de casă, Anete Taunina şi-a lipit pe pereţi poze cu familia



Feliciano Santoro (23 de ani) şi-a pus deasupra biroului fanioane şi postere cu echipele de fotbal preferate. Studentul italian venit cu bursă la Iaşi în septembrie pentru a urma cursurile Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor este microbist înrăit. Pe pereţii camerei de cămin şi-a bătut în cuie fularele echipelor Bari şi AC Milan.

Ca să demonstreze că s-a acomodat foarte bine la stilul de viaţă al românilor şi-a făcut şi aici o echipă preferată: Steaua. „Am cumpărat posterul cu membrii echipei de fotbal Steaua din Gara de Nord, de la un magazin oficial. L-am lipit pe perete pentru că este a treia mea echipă de fotbal de suflet", spune Feliciano.

Tânărul spune că a ales să vină în România să studieze pentru că avea ocazia să acceseze o bursă, iar Universitatea din Iaşi i s-a părut soluţia cea mai accesibilă şi mai eficientă.

„Am ales să vin aici pentru că e mai ieftin decât în alte părţi. Nu-mi pare deloc rău de decizia pe care am luat-o. Înainte de a veni recunosc că mi-am făcut unele probleme din cauza conflictelor pe care noi le-am avut acasă, în ultimii ani, dar, odată ce am ajuns aici, am aflat că românii sunt de fapt oameni de treabă", mărturiseşte Feliciano.

S-a îndrăgostit pe loc de sarmale. „Mâncarea este foarte bună. Mi-au plăcut sarmalele de prima dată când am gustat din ele, la fel şi chiftelele. Mai primesc şi o dată pe lună câte un pachet de acasă", mai spune Feliciano.

Pachete lunare cu băutură portugheză

Unii studenţi străini iubesc mâncarea românească, dar nu se pot despărţi de băutura natală. Este cazul lui Nuno Barata (25 de ani) venit din Portugalia pentru a studia la Facultatea de Jurnalism din Iaşi. A ales România pentru că i-au plăcut pozele pe care nişte studente române care învăţau cu bursă în Portugalia i le-au arătat.

„M-am împrietenit în urmă cu trei ani cu nişte studente din România care erau la noi în schimb de experienţă. Mi-au arătat nişte poze cu muntele de la voi şi am fost impresionat. Am zis că atunci când voi avea ocazia voi veni măcar să vizitez. Am venit cu bursă şi m-am convins că este o ţară foarte frumoasă", mărturiseşte Nuno.

Tânărul adoră chiftelele şi sarmalele româneşti, dar în fiecare pachet pe care-l primeşte de acasă cere să i se trimită măcar o sticlă de vin roşu „Vinho de Porto". „Mâncarea de aici este foarte bună. Ador mâncarea tradiţională, mai ales sarmalele şi chiftelele. Nu prea mă împac cu mămăliga. Băutura însă nu se compară cu ce este la noi. Primesc pachete de la ai mei de câte ori au cum pune un pachet, care până aici face 12 zile, sau trimit prin cineva care vine în România. Cer mereu câte o sticlă de vin portughez de acasă", mai spune studentul.

Trai cu bani de acasă

image

Nuno Barata combină mâncarea românească cu băutura portugheză



Banii pe care studenţii îi primesc de la bursele universitare se dovedesc a fi insuficienţi pentru aceştia. Baza sunt părinţii la care apelează. „Pentru cele şase luni cât am de stat aici am primit o bursă de 2.300 de euro. Banii nu sunt îndeajuns. Numai în ultima lună am primit 300 de euro de la părinţi", spune Anete.

Ajutorul familiei îl cer şi ceilalţi doi studenţi, Feliciano şi Nuno. Aceştia susţin că nu au luat în calcul varianta angajării pe perioada în care se află aici pentru a studia. „Pe lună am nevoie cam de 400 de euro pentru a achita toate cheltuielile cu căminul şi mâncarea, iar bursa este insuficientă. Mi-ar plăcea să lucrez, dar nu m-am gândit până acum serios la varianta aceasta", spune Nuno. 

Condiţii moderne de cazare în căminul „Gaudeamus"

Studenţii străini care vin cu burse să înveţe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi sunt cazaţi în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus". Aceştia locuiesc câte doi în cameră, iar condiţiile sunt dintre cele mai bune. Toate camerele au în dotare mobilier modern, studenţii beneficiază de baie proprie, internet şi bucătărie modernă pe palier, care au fost dotate recent cu câte două cuptoare cu microunde. Tariful este de 490 de lei/lună.

„La ultima întâlnire pe care am avut-o cu studenţii străini au cerut cuptoare cu microunde şi toate oficiile au fost dotate cu câte două astfel de electrocasnice. În general sunt mulţumiţi de condiţiile pe care le oferim", spune Teodora Tănase, directorul centrului „Gaudeamus".

"Oamenii sunt foarte de treabă, prietenoşi, faţă de cei din Letonia, care sunt reci şi care nu vorbesc cu străinii."
Anete Taunina
studentă

"Am ales să vin aici pentru că e mai ieftin decât în alte părţi. Nu-mi pare deloc rău de decizia pe care am luat-o. "
Feliciano Santoro
student

"Ador mâncarea tradiţională, mai ales sarmalele şi chiftelele. Nu prea mă împac cu mămăliga. Băutura însă nu se compară cu ce este la noi. "
Nuno Barata
student

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite