Soarta câinilor maidanezi e la mâna autorităţilor locale. Pot fi eutanasiaţi sau castraţi. TU CE AI DECIDE?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale trebuie să decidă cum vor scăpa de câinii fără stăpân
Autorităţile locale trebuie să decidă cum vor scăpa de câinii fără stăpân

După ce parlamentarii au votat astăzi legea ce permite eutanasierea maidanezilor, autorităţile ieşene vor avea mână liberă pentru a decide cum vor scăpa de patrupede

Soarta maidanezilor de pe stăzile Iaşiului ar putea fi pecetluită dintr-o singură semnătură de către autorităţile locale din urbe. Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân a fost adoptată astăzi în Parlament la limită, lăsând decizia finală în sarcina oficialilor din instituţiile publice locale.

Primăria Iaşi, prin intermediul consilierilor locali, va trebui să decidă dacă patrupedele din capitala Moldovei vor fi sau nu eutanasiate.

În ceea ce-i priveşte pe edili, părerile sunt împărţite. Consilierul local Radu Botez, de exemplu, crede că nu se pune problema ca la Iaşi să se adopte o hotărâre prin care câinii să fie omorâţi.

„Această lege ne va umple de câini"
„Cel mult pot fi eutanasiaţi câinii bolnavi sau s-ar putea lua măsuri mai drastice cu privire la persoanele care îngrijesc animalele, însă le lasă să umble libere pe stradă. Să încercăm o responsabilizare a acestora"
, ne-a spus Radu Botez.

Nu de aceeaşi părere este şi colegul său din Consiliu Local Iaşi, viceprimarul Romeo Olteanu. Deşi a precizat că nu s-a luat o decizie oficială în acest sens, el lasă de înţeles că ar vota o eventuală hotărâre privind eutanasierea. „Mie îmi plac animalele, însă parcă sunt prea multe pe străzi. Maidanezii care sunt adoptaţi dar ajung din nou pe stradă şi nu sunt îngrijiţi, ar trebui eutanasiaţi la a doua recuperare", ne-a spus Romeo Olteanu.

Pe de cealaltă partea, iubitorii de animale consideră că această lege este „praf în ochi" şi nu va rezolva problema patrupedelor fără stăpân. „Câinii nu pot fi eutanasiaţi în ritmul în care se înmulţesc. Ei trebui să fie şi sterilizaţi înainte de a fi eutanasiaţi şi o eutanasiere costă 20 de dolari. Nu cred că Primăria Iaşi va putea plăti aceşti bani. Ne vom umple de câini dacă să va aplica această lege", ne-a spus Cătălina Cijevschi, vicepreşedintele Asociaţiei Sfântul Mucenic Trifon - ocrotitorul animalelor.

Cât ne costă maidanezii
Potrivit şefului Salubris Iaşi, Ion Apostol, pe străzile muncipiului Iaşi ar fi aproximativ 5.000 de câini fără stăpân, iar în padocul administrat de autorităţi sunt cazaţi doar 200. În fiecare lună, câinii maidanezi „muşcă" din bugetul local al oraşului în jur de 70-80.000 de lei. În această sumă nu sunt incluse sumele pe care statul le acordă pentru vaccinele antitetanos, ce se acordă gratuit persoanelor muşcate de patrupede.

Legea adoptată ieri de parlamentari stabileşte că maidanezii pot fi ţinuţi timp de 30 de zile în adăposturi, apoi autorităţile locale pot decide ce se întâmplă cu ei, să îi castreze sau să îi eutanasieze

EXPRIMĂ-ŢI ŞI TU OPINIA!

Citeşte şi:

Iubitorii de animale din Suceava se întreabă "Cu ce bani va fi pusă în aplicare legea?"

Cazare de lux la Iaşi pentru maidanezi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite