Refugii eco pentru turiştii care bat munţii, propuse de un profesor ieşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Alexandru Stănilă (dreapta), autorul proiectului, este pasionat de ascensiunile montane Foto: www.bogdanbalaban.ro
Profesorul Alexandru Stănilă (dreapta), autorul proiectului, este pasionat de ascensiunile montane Foto: www.bogdanbalaban.ro

Un profesor din Iaşi a conceput un model de adăpost montan ultramodern care ar putea fi construit în curând în toată ţara. Un profesor de la Universitatea Tehnică a conceput, împreună cu studenţii şi colegii săi, un proiect despre care spune că ar putea salva turismul din România.

Alexandru Stănilă vrea să construiască pe traseele montane din toată ţara refugii moderne, care ar putea găzdui până la 20 de turişti. Adăposturile sunt independente din punct de vedere energetic, ecologice şi ar reprezenta o noutate în Europa. „Ideea a apărut în cadrul Cercului Interdisciplinar de Creaţie Tehnică de la Universitate, unde membrii sunt simpatizanţi ai naturii. Vrem să dezvoltăm turismul de creastă în munţii României, avându-i ca «aliaţi» pe cei de la Asociaţia Salvatorilor Montani, Alpin Clubul Român şi de la Federaţia Română de Turism Alpinism“, spune profesorul Stănilă. Refugiile au forma unei semisfere, cu diametrul de nouă metri.

Casa anti-cutremur, inventată de ieşeni

Microcentrale eoliene


Construcţiile, realizate din materiale diverse, de la poliuretan, la cabluri metalice şi răşini sintetice întărite cu fibră de sticlă, ar putea oferi adăpost în condiţii meteo extreme. O mică centrală eoliană ar funcţiona chiar dacă vântul bate la viteze mici. „Avantajul e că oricine va merge pe munte nu mai trebuie să ducă după el cortul şi echipamentele, care sunt destul de grele. Trebuie să aibă doar mâncare şi haine, să-i ţină cald. Turistul va găsi toate condiţiile în aceste adăposturi“, spune profesorul, care este, de asemenea, un pasionat al muntelui.

Ieşeanul care ieftineşte căldura


În 1974 acesta a fost selectat în lotul naţional de alpinism, dar a declinat oferta, preferând să-şi continue studiile. Costul unui astfel de adăpost montan se ridică la 50.000 de euro, iar profesorul Stănilă a venit şi cu ideea de finanţare. „Există fonduri europene ce pot fi acordate comunelor pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste refugii. Fiecare comună poate beneficia de până la 200.000 de euro, doar că trebuie să vină cu o parte din finanţarea proprie“, explică profesorul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite