FOTO Marfă de pieţar, fără bon fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii din pieţe nu respectă normele fiscale. Florin Chirica
Comercianţii din pieţe nu respectă normele fiscale. Florin Chirica

Comercianţii care folosesc case de marcat în centrele agroalimentare ale municipiului pot fi număraţi pe degetele unei mâini

Sute de oameni se înghesuie în pieţele din Iaşi în această perioadă pentru a-şi cumpăra cele trebuincioase de iarnă. Castraveţi, roşii, varză sau morcov, totul se vinde în cantintăţi industriale către gospodinele care vor să-şi aprovizioneze cămara.

Ne aflăm în Piaţa Nicolina, un loc în care, până să ajungi faţă în faţă cu precupeţii, „te izbeşti" de cel puţin cinci ori de întrebarea „ţigări, domnu'?". O simplă expresie prin care laşi de înţeles că ai fi interesat de tabacul de contrabandă şi comercianţii te trag deoparte să-şi prezinte marfa.

Comercianţii din pieţe au sute de clienţi în această perioadă. Foto: Florin Chirica

După ce te descotoreseşti de contrabandişti, intri în altă sferă a ilegalităţii: tarabele fără case de marcat. Peste tot e la fel, de la florăreasa ce-şi flutură fusta aşteptând clienţi, până la femeia de la ţară care mută cu mâna goală varza murată dintr-un bidon bâzâit de muşte în altul.

„Nu plictisim clienţii cu hârţoage inutile"

Casa de marcat, obligatorie, conform legii, pentru orice comerciant, este un obiect opţional în pieţele din Iaşi. Unii precupeţi o au, dar o ţin ascunsă printre sacii de ţelină sau pătrunjel. Alţii nu se sinchisesc nici de dragul aparenţelor sau măcar pentru a avea ce scoate la înaintare în cazul unui control. „Avem casă de marcat, cum să nu avem? Însă clienţii nu ne cer bonurile fiscale, aşa că nu prea o folosim. N-are rost să-i plictisim pe clienţi cu hârţoage inutile", a spus Romică Sandu, unul dintre comercianţii din Piaţa Nicolina. Clienţii, la fel cum spune şi precupeţul Romică, nu ţin neapărat să obţină „bucata de hârtie". Vin, cumpără, pleacă şi ignoră faptul că devin complici la evaziune fiscală în momentul în care nu cer bonul.

Amenzile mari nu-I sperie pe pieţari

„Pentru mine nu e important să primesc bon fiscal. N-am ce face cu el. Să fie sănătoşi. Important e să-mi cumpăr legume ieftine şi să-mi duc marfa liniştit acasă", ne-a spus una dintre cliente.

Pieţarii, la fel ca şi restul comercianţilor, riscă amenzi cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei dacă sunt prinşi de inspectorii fiscali fără case de marcat. Cu toate acestea, niciunul nu se arată speriat de pericol. O parte dintre ei susţin că trebuie să-şi asume riscul dacă vor să mai rămână cu vreun ban după o zi de muncă.

De cealaltă parte, inspectorii Gărzii Financiare susţin că-şi fac treaba. „În primele nouă luni ale anului am efectuat 155 de controale în pieţele din Iaşi în urma cărora am dat 57 de amenzi cu o valoare totală de 226.000 de lei. Au fost date 78 de avertismente şi s-au făcut confiscări totale în valoare de 16.732 de lei", a spus Adrian Ianole, purtător de cuvânt al Gărzii Financiare Iaşi.

Evaziune fiscală de sute de mii de lei depistată de Fiscul ieşean

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite