Procurorii despre Vasile Astărăstoae: „Are o apetenţă deosebită pentru cumulul de funcţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Procurorii argumentează în rechizitoriu decizia de a trimite în judecată lotul UMF pentru o fraudă de 6 milioane de lei investigată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Şeful medicilor refuză să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Procurorii susţin în rechizitoriu ca Astărăstoae a abuzat de funcţiile sale pentru a-şi angaja fiica şi prietenii apropiaţi. „

Deşi a avut o evoluţie publică modestă până în 1990 (în pofida unei cariere profesionale de excepţie), dovedind o apetenţă deosebită pentru cumulul de funcţii (profesionale, de conducere sau politice), inculpatul a deţinut succesiv funcţia de prodecan al Facultăţii de Medicină, consilier judeţean, membru în Consiliul Colegiului Medicilor, director al Direcţiei Sanitare Judeţene, preşedinte al Comitetului Judeţean al Societăţii de Cruce Roşie, preşedintele al Colegiului Medicilor Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală, secretar general al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Comisiei de Bioetică din Ministerul Sănătăţii, rector al UMF, funcţii ce l-au propulsat în poziţia de principal vector de opinie în domeniul medical şi de care a abuzat pentru a-şi angaja fiica şi prietenii apropiaţi în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile pe care îl coordona şi, respectiv, pentru a facilita atribuirea unui contract de achiziţie publică în baza unei licitaţii trucate, în favoarea unei firme apropiate (personal şi financiar) unora dintre colegii săi", susţin procurorii în cele 257 de pagini ale rechizitoriului.

UPDATE Şeful medicilor Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată: „Dosarul de corupţie este un roman SF prost scris“ FOTOGALERIE

ANI a decis: rectorul Vasile Astărăstoae este incompatibil UPDATE

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Cu toate că rectorul a susţinut în repetate rânduri că este nevinovat DNA susţine că dintr-o serie de probe reiese contrariul. „Vinovăţia sa rezultă în termeni indubitabili şi din semnarea şi implicit asumarea documentaţiei de finanţare şi atribuire, a contractelor de finanţare, de lucrări şi de prestări servicii, a cererilor de rambursare şi a rapoartelor de progres, respectiv a contractului în baza căruia şi-a angajat la IML fiica şi colaboratorii de la UMF", se menţionează în rechizitoriu.

Vasile Astărăstoae despre problemele de sănătate pe care le are: „E posibil să am nevoie de un stent la inimă“

Şeful medicilor nu a vrut să comenteze nimic despre rechizitoriu.

„Acest dosar nu-l comentez. Ei (n.r. - procurorii) spun multe, este treaba lor, trebuie să şi dovedească ce spun. Eu am tot repetat că instanţa va decide", a declarat Vasile Astărăstoae.

Procurorii spun despre Daniela Druguş că este „al doilea om ca poziţie şi influenţă în universitate", iar despre Adrian Ciureanu că este „inteligent şi polivalent (într-o măsură mai mică decât mentorul său, Vasile Astărăstoae), în paralel cu cariera de asistent universitar şi de director al Centrului de calcul al UMF, s-a implicat şi în administrarea unor societăţi spre care a direcţionat echipamentele primite cu titlu de mită de la reprezentanţii SC Maguay Impex în contul ajutorului dat la adjudecarea ilegală a licitaţiei".

 Adrian Ciureanu susţine că are probe pentru a demonta toate cele menţionate în rechizitoriu.

„Eu spun ce i-a spus de la bun început şi procurorului: în proiectul ăsta n-a fost niciun prost. A fost o echipă întreagă de oameni inteligenţi şi polivalenţi. Părerea mea e că procurorul descrie ca fiind ilegale şi excepţionale lucruri perfect comune şi legaşe. Descopăr în rechizitoriu că procurorul a ignorat în totalitate orice argument care era în favoarea noastră. Ne-a refuzat toate probele", spune Adrian Ciureanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite