Proces cu UPA de la diplomele de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi a fost dată în judecată de mai mulţi foşti studenţi nemulţumiţi că nu le-au fost eliberate actele de absolvire

Mai mulţi foşti studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” (UPA) cer în instanţă diplomele de licenţă şi daune morale. 11 absolvenţi din promoţia 2007 au dat în judecată instituţia de învăţământ superior pentru că nu le-au fost emise şi nu li s-au eliberat actele de studii nici după aproape cinci ani de la terminarea facultăţii.


5.000 de lei daune morale


„Deşi am făcut numeroase demersuri până în prezent, nu am primit diplomele de licenţă sau adeverinţe de absolvire. Motivul pentru care am urmat cursurile universităţii a fost acela de a accesa un post  în domeniul juridic, remunerat la nivelul studiilor superioare. Faptul că nu avem diplome de licenţă ne împiedică să aplicăm în vederea obţinerii unor asemenea servicii“
, au precizat absolvenţii în plângerile adresate Tribunalului Iaşi. Pe lângă acte, foştii studenţi au solicitat şi câte 5.000 de lei daune morale. 

Citiţi şi:

Absolvenţii „Spiru Haret" din Iaşi îşi cer diplomele

Iaşi: 17 absolvente de la Spiru Haret îşi cer în instanţă dipolmele de licenţă

„Ne considerăm prejudiciaţi şi solicităm daune morale“, au adăugat petenţii în plângere. Pe de altă parte, reprezentanţii UPA susţin că nu ei sunt vinovaţi de situaţia creată şi că încearcă să remedieze problemele. „Acest caz este şi pe masa ministrului. Conducerea de la acea vreme a universităţii s-a încăpăţânat să şcolarizeze, deşi nu avea aprobări. Nu noi am derapat. Am făcut o serie de memorii la minister şi aşteptăm să se reglementeze situaţia. Noi suntem adepţii oricărei soluţii care să fie în favoarea studenţilor“, a declarat Doru Tompea, rectorul UPA. Primele termene ale proceselor sunt în luna iunie.


Probleme şi la „Spiru“


Zeci de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret“ au dat şi ei în judecată instituţia de învăţământ şi Ministerul Educaţiei, cerând să fie aprobată tipărirea formularelor tipizate pentru diplomele de licenţă şi eliberarea actelor. „Având în vedere scandalul mediatic apărut în presă, universitatea tergiversează eliberarea  diplomelor, iar instituţiile unde lucrăm au devenit suspicioase în ceea ce priveşte valabilitatea studiilor pe care le-am efectuat, ameninţându-ne că ni se vor lua sporurile salariale pe care le-am primit ca urmare a finalizării studiilor superioare sau ni s-au luat deja sporurile salariale primite“, au precizat absolvenţi de la „Spiru Haret“ în plângerile adresată instanţei. În mai 2011, Curtea de Apel Iaşi a obligat universitatea să elibereze diplomele de licenţă în cazul a 17 absolvente. Sentinţa nu este definitivă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite