Primăria Iaşi împrumută instituţiile din subordine, dar „uită“ să ia banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea Iaşi cere milioane de lei, de ochii lumii, de la regiile pe care le are în subordine. Primăria Iaşi a dat în judecată mai multe societăţi din subordine pentru a-şi recupera banii daţi fie pentru susţinerea activităţii, fie pentru investiţii.

Procesele arată ca o formalitate, care trebuie îndeplinită, dar nu trebuie dusă la bun sfârşit. Chiar dacă instanţa le-ar da reprezentanţilor Primăriei câştig de cauză, banii nu vor fi recuperaţi, cel mai probabil, deoarece regiile date în judecată sunt falimentare. „Eu sunt obligat ca ordonator principal de credite să am grijă de bugetul Primărei. Neavând posibilitatea legală de a recupera datoriile, fiind societăţi cu conturile blocate, sunt nevoit să merg în instanţă. Procese avem doar cu acele societăţi care au avut conturile blocate. Cu celelalte nu avem nevoie de procese pentru că avem compensări“, a spus primarul Gheorghe Nichita.


Gir la regia de transport


Cel mai proaspăt proces inutil este cel deschis în decembrie 2011 împotriva Regiei Autonome de Transport Public (RATP). Consiliul Local Iaşi, prin primarul Gheorghe Nichita, a cerut de la societate 10 milioane de lei, reprezentând ratele plătite de municipalitate pentru autobuzele MAZ. Acestea au fost cumpărate de RATP în 2005, printr-un contract de leasing pe şapte ani.

Precedent periculos pentru şeful RATP Iaşi la Timişoara. Directorul a fost demis din cauza accidentelor provocate de vatmani şi a mizeriei din mijloacele de transport


Până în martie 2011, regia şi Primăria au achitat rate în valoare de 5,82 milioane de euro, la care se adaugă dobânzi şi comisioane de 3,25 milioane de euro. „Cum RATP are conturile blocate, nu avem cum altfel să recuperăm banii noştri. Neavând varianta compensării legale deoarece au conturile blocate de către ANAF, suntem nevoiţi să mergem pe calea instanţei astfel încât să fie recunoscute şi să putem mai departe să recuperăm aceşti bani în mod scriptic deoarece datorii avem şi noi către RATP“, a spus primarul Gheorghe Nichita. În plângerea depusă la Tribunalul Iaşi, reprezentanţii Primăriei susţin că au garantat pentru mijloacele de transport cumpărate de RATP. 

Procesul edililor ieşeni cu echipa de fotbal, un eşec voit

„Pârâta fiind lunar în imposibilitate de plată, a solicitat autorităţii locale efectuarea plăţilor ratelor de leasing pentru cele 50 de autobuze urbane, rate ce sunt în sarcina achizitorului RATP Iaşi“, se precizează în plângerea adresată instanţei. Pe de altă parte, oficialii RATP susţin că, momentan, nu pot plăti datoriile. „Suma invocată este cea cerută pe ratele la leasing achitate de Primărie. Noi acum nu avem cum să returnăm această sumă. Dacă aveam fonduri, plăteam noi ratele la timp“, a declarat Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP.

N-au plătit timbrul


Municipalitatea a cerut Tribunalului Iaşi să oblige Centrala Electrică de Termoficare (CET) să-i plătească 16,35 milioane de lei daţi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), plus 2,86 milioane de lei majorări la rate şi comision fond de risc. Potrivit plângerii adresate instanţei, între CET şi BERD s-a încheiat în 2005 un contract de credit, iar Municipiul Iaşi a fost garantul. Tribunalul Iaşi a hotărât în iunie să anuleze acţiunea Primăriei ca „netimbrată“. Împrumutul a fost acordat pe o perioadă de 12 ani şi a fost utilizat pentru reabilitarea sistemului de distribuţie a energiei termice prin înlocuirea conductelor reţelelor şi amplasării unor substaţii de distribuţie.

3 milioane de lei „lăsaţi“ la Poli

Primăria Iaşi a dat în judecată şi Politehnica Iaşi în 2009 pentru a recupera 2.999.000 de lei cu care a fost finanţat clubul de fotbal în urma contractului de asociere în participaţiune încheiat în anul 2006. Potrivit articolului 23 din contract, SC Fotbal Club Politehnica Iaşi SA trebuia să returneze banii după un an. Procesul a fost deschis la Judecătorie, dar instanţa şi-a declinat competenţa către Tribunal. Municipalitatea  a declarat recurs, dar dosarul a fost suspendat pentru că părţile nu s-au prezentat. În vara acestui an cauza s-a repus pe rol, iar în octombrie instanţa a respins recursul. Fondul cauzei se va judeca la Tribunalul Iaşi în martie 2012.

Citeşte pe iasi.adevarul.ro mai multe despre procesele Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite