Meşter popular din Moldova: „De la lingură încep toate!“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterul Florin Cramariuc din Suceava a învăţat să cioplească în lemn de la bunicul. A ajuns şi la Iaşi, în expoziţia „Linguri, linguroaie, polonice", deschisă până pe 2 septembrie la Muzeul Unirii.

Suceveanul este unul dintre cei zece meşteri contemporani care au obiecte în expoziţia „Linguri, linguroaie, polonice", unde sunt prezentate şi piese din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei.

FOTO Mituri despre lingurile din lemn. Află ce ţi se întâmpla dacă mâncai cu mai multe "unelte"

„Doi nepoţi păstrăm şi moştenim de la bunicu această meserie frumoasă din dulcea Bucovină. Eu sunt dovada vie că se poate trăi din aşa ceva. Întreţin o familie de patru persoane din cioplit. Nu-mi permit luxul de pe lume, ci un trai decent, o normalitate în zilele noastre. Nu faci avere din asta şi munceşti tot timpul, dar se face din plăcere. Eu şi soţia, care facem aceeaşi meserie, cioplim lemnul din plăcere şi nu ne gândim la câştigul material. Banul nu este pe primul loc", a explicat meşterul.

Expoziţia "Linguri, linguroaie, polonice"

Acesta spune că inspiraţia vine din „tot ce e lăsat de la Dumnezeu", iar dacă ar fi să surprindă esenţa lingurii în vieţile oamenilor ar fi sub acest mesaj: „De la lingură se încep toate!“, expresie populară care se referă la cei care întemeiază o gospodărie de la nimic.

Alături de Florin Cramariuc la Iaşi mai expune linguri şi linguroaie Viorel Marian din Fălticeni-Suceava, Avram Roşca din Bălăceana- Suceava, Ioan Laza, Mircea Mihăilescu, Valentina Acasandrei, dar şi Lucica Ciobanu din judeţul Iaşi, Maricel Apalaghiei din Hulub-Botoşani, Ticu Ungureanu din Epureni-Vaslui şi Ştefan Gricoriu din Târgu Neamţ.

Poveştile lutului, în Parcul Copou (GALERIE FOTO)

În expoziţia „Linguri, linguroaie, polonice" sunt prezentate în jur de 150 de piese din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei, care cuprinde  400 de linguri, linguroaie, polonice, furculiţe şi cuţite. Cele mai multe obiecte sunt din judeţul Suceava (60%) şi Neamţ (30%). „În colecţie sunt şi circa 20 de linguri şi linguroaie datate, majoritatea fiind din prima jumătate a veacului trecut. Ele continuă, ca tipologie, obiecte vechi de cel puţin un mileniu", a afirmat etnograful Marcel Lutic.

Cei care au drum prin Iaşi pot vizita gratuit expoziţia de la Muzeul Unirii, până pe 2 septembrie. Verinisajul expoziţiei din 2 august s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a meşterilor şi muzeografilor care au contribuit la crearea colecţiilor de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite