Povestea primei bone cu patalama din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Albişteanu face parte din prima serie  de bone  profesioniste  din Iaşi
Corina Albişteanu face parte din prima serie de bone profesioniste din Iaşi

La 41 de ani, Corina Albişteanu a lăsat la o parte orice prejudecăţi şi a luat viaţa de la capăt cu o meserie nouă, cea de bonă calificată

Ieşeanca face parte din prima serie de baby-sitteri profesionişti care a absolvit cursurile de profil organizate de fundaţia Holt. A ales această alternativă ca o ultimă şansă de a se angaja, după ce ani de zile a fost nevoită să stea în şomaj, fiind concediată de la Centrala Electrică de Termoficare (CET).

Prichindei plimbaţi între casă şi grădiniţă la Iaşi


„Am lucrat la Termoficare timp de 12 ani ca operator de punct termic. Când s-au făcut restructurări, pe mine m-au dat afară şi a rămas doar soţul, care era electrician. De şase ani îmi caut de muncă“, povesteşte ieşeanca. În tot acest timp a lucrat în mai multe locuri, dar fie angajatorii nu erau dispuşi să-i încheie contract de muncă, fie nu o primeau din cauza faptului că are copii.


„Au fost locuri de muncă pe care le-am găsit în diverse anunţuri, dar unde nu am putut rămâne. În alte locuri la interviul de angajare mă întrebau dacă am copii, ca şi cum copiii mei sunt o povară la serviciu. Am lucrat şi la un spital. Am dat concurs şi am luat punctajul necesar, dar pentru că nu am dat «dreptul», m-au repartizat la Terapie Intensivă. Îmi era milă de oamenii care ajungeau acolo şi nu am putut rezista. Ziceam în fiecare zi că plec de acolo, dar mai stăteam, pentru că nu aveam un alt loc de muncă“,
povesteşte Corina Albişteanu.

Iaşi: Grădiniţe amenajate în incinta şcolilor


Cursurile la fundaţia Holt le-a început în aprilie anul acesta şi le-a absolvit în iunie cu calificarea profesională de baby-sitter.


Practică la o grădiniţă


„Făcusem înainte cursuri de coafură-frizerie, dar nu m-au ajutat cu nimic. Chiar când credeam că nu mai am nicio şansă să-mi găsesc un loc de muncă am văzut un anunţ cu aceste cursuri. Am avut ocazia să văd că o parte din modalităţile pe care le-am folosit ca să-mi cresc copiii le-am învăţat şi acum, dar am avut parte şi de multe lucruri noi. La cursuri am învăţat cât de mult contează să asculţi copilul de care ai grijă. La noi nu prea se întâmplă acest lucru“,
susţine bona.


În cadrul cursurilor pe care aceasta le-a absolvit, cei de la fundaţie au oferit inclusiv ore de practică la o grădiniţă din Iaşi. De asemenea, modulele de pregătire au fost susţinute şi de specialişti în medicină. „Practica de la grădiniţă ne-a ajutat să vedem că fiecare copil are comportamentul lui. Am învăţat că un copil care este dificil de mic, îşi va păstra această caracteristică şi la vârste mai înaintate“, povesteşte Corina.


1.000 de lei pe lună


În prezent, ieşeanca încă îşi caută un job stabil ca baby-sitter. Chiar zilele trecute s-a întâlnit cu o familie interesată să-şi lase copilul pe mâna unui profesionist. „Cei doi au o fetiţă de un an şi două luni. Eu aş vrea să lucrez cu contract de muncă, pentru ca slujba aceasta să le ofere şi părinţilor siguranţă, dar şi mie“, este de părere ieşeanca.


Salariul pe care aceasta l-ar cere unei astfel de familii este de aproximativ 1.000 de lei pe lună, dar puţini sunt dispuşi să achite această sumă. „La Iaşi, în general, plata este de 7 lei pe oră“, explică ieşeanca. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite