Pont pentru studenţi: chiriile în Iaşi, mai mici cu 15% în iulie-august comparativ cu restul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii pot găsi chirii mai ieftine în luna august
Tinerii pot găsi chirii mai ieftine în luna august

Agenţii imobiliari sfătuiesc tinerii care din toamnă încep cursurile universitare să-şi caute chirii încă de acum pentru a scăpa de aglomeraţie, dar şi fiindcă este o perioadă în care se poate negocia preţul.

Tinerii care din toamnă revin la Iaşi pentru a studia pot profita de ultima lună de vară pentru a-şi găsi o chirie rapid şi mai ieftin. Specialiştii susţin că această perioadă este „moartă" pe piaţa imobiliară şi că cei interesaţi să închierieze o locuinţă o pot specula pentru a negocia preţul. Deşi costurile nu sunt cu mult mai mici decât în septembrie-octombrie, 10%-15%, s-ar scuti vizibil efortul.

2012, anul chilipirurilor imobiliare la Iaşi

„Proprietarii sunt mai dispuşi să negocieze în această perioadă pentru că nu le convine să ţină o lună apartamentul gol. Chiar dacă plătesc o chirie în plus, costul de amortizează în timpul anului. Un mare avantaj ar fi însă că scapă de toată tevatura din toamnă când te duci să vezi o locuinţă şi constaţi că a ajuns altcineva în casă înaintea ta", spune Tudor Stoica, agent imobiliar.

Fără diferenţă de preţ între cartiere

Specialiştii mărturisesc că aproape nu se mai poate vorbi de închirierea apartamentelor care nu au toate condiţiile: centrală, termopan, mobilă. În plus, nici preţurile nu mai diferă decât între zona centrală, unde principalii clienţi sunt studenţii străni, şi zonele mărginaşe.

Chiriile din Iaşi, mai mici decât în alte oraşe din ţară. Cât este cea mai mare chirie pentru o locuinţă din capitala Moldovei

„Contrastul este între tarifele percepute pentru Independeţei şi restul oraşului. Se cer aceleaşi chirii cam în toate cartierele. Nu mai diferă ca înainte. Pentru Independenţei însă tarifele sunt vizibil mai mari, iar aici se închiriază în special studenţilor străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, care plătesc mai mult pentru a fi aproape de facultate", explică agentul imobiliat Tudor Stoica.

5% dintre proprietari acceptă plata în lei

Specialiştii îi înştiinţează pe viitorii chiriaşi să nu se aştepte ca plata chiriilor să se facă în moneda naţională, ci în euro, în ciuda deprecierii leului din ulltima perioadă. „Doar 5% dintre proprietari acceptă plata în lei, restul în euro. Cel acre dictează este proprietarul şi avantajul trebuie să fie al lui", mai spune agentul imobiliar Tudor Stoica.

Chiriile percepute pentru o garsonieră

Centru-Independenţei: 250 de euro

Podu Roş, Tătăraşi: 120 de euro-130 de euro

Alexandru, Dacia, Mircea: 120 de euro

Chiriile percepute pentru un apartament cu două camere

Centru, Independenţei: 350 de euro-400 de euro

Podu Roş, Tătăraşi:200 de euro-250 de euro

Alexandru, Dacia, Mircea: 200 de euro.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite