FOTO Model de „eficienţă“ la Iaşi. O pistă de biciclişti construită din bani UE s-a spart de trei ori într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crater în mijlocul pistei de biciclişti
Crater în mijlocul pistei de biciclişti

Singurul traseu din Iaşi destinat bicicliştilor, construit cu bani UE, a fost spart de trei ori în 2011.

Vezi cum se sfarmă o lucrare pe bani europeni la Iaşi (FOTOGALERIE)

Singura pistă destinată, teoretic, bicicliştilor din Iaşi este, mai degrabă, terenul de joacă al şefilor Primăriei. Investiţia europeană de 800.000 de lei, este distrusă sistematic. Într-un singur an muncitorii au spart-o de trei ori. Porţiuni din culoarul destinat mersului pe două roţi au fost transformate în tranşee aproape jumătate de an, inclusiv în timpul verii.

„Sunt avarii ale furnizorilor de utilităţi şi trebuie reparate. Aceste lucrări nu sunt programate şi nu le putem prevedea atunci când începem o lucrare", a spus Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Proiecte din cadrul Primăriei Iaşi.

FOTO Bătaie de joc pe bani UE. Pista de biciclişti din Iaşi, spartă de două ori în jumătate de an

Cele mai recente „realizări" în materie de distrugere a proiectului finanţat de Uniunea Europeană sunt gropile săpate de muncitorii Centralei Electrice de Termoficare, săptămâna trecută, în dreptul Podului Cantemir şi al celui de pe Splai Bahlui.

Bicicliştii fac slalom printre gropi

Vezi cum arată acum pista de biciclişti

Şanţul de la Podul Cantemir de pe pista de biciclete are câţiva metri pătraţi, este semnalizat cu pietre şi banderole, iar craterul blochează şi una din benzile de circulaţie destinate autoturismelor. Între Podu Roş şi Tudor Vladimirescu pista de biciclişti este din nou spartă. Totodată, din august şi până în octombrie, pista a fost nefuncţională.

Aproape trei luni, muncitorii de la Apavital au intervenit în dreptul Facultăţii de Construcţii pentru a repara un colector de ape uzate. Circulaţia auto a fost restricţionată pe strada Dimitrie Mangeron, trecerea de pietoni a fost mutată, iar ieşenii care au vrut să facă mişcare pe două roţi au evitat şantierul, circulând pe stradă, printre maşini.

image

După ce au finalizat lucrarea, muncitorii Apavital au blocat în continuare pista. Aceştia au refăcut covorul de pavele, dar au lăsat descoperită o porţiune de doi metri pătraţi, pe care au delimitat-o cu piloni pentru ca bicicliştii să nu facă vreun accident.

Acelaşi tronson din Podu Roş a fost distrus şi în luna februarie. După ce planşeul unui canal colector s-a prăbuşit, muncitorii de pe şantier au lucrat aproape o lună pentru a devia conducta defectă. Mai mult, din cauza greutăţii utilajelor, jumătate din stradă s-a prăbuşit, o bandă de circulaţie fiind surpată.

image

Început de an cu şantier pe pista de biciclişti

Şefii din Primăria Iaşi spun că singurul inconvenient al acestor lucrări este imposibilitatea de a practica, temporar, ciclismul pe pistă. „Faptul că au fost trei avarii pe pistă nu înseamnă că este o investiţie eşuată. Toate ţevile şi canalele din oraş sunt fie pe stradă, fie pe trotuare şi n-ai cum să anticipezi avariile. Pista fiind din pavele, poate fi uşor refăcută", a mai spus Coman

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite