UPDATE Părinţii se ceartă online pentru baremul de la Evaluarea Naţională. Află ce nemulţumeşte cele două tabere! FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BAC 2012
BAC 2012

O cerinţă la subiectul al II-lea de la proba de limbă română pe care au susţinut-o luni, 25 iunie, elevii de clasa a VIII-a i-a încurcat pe copii, dar până şi profesorii au păreri împărţite cu privire la rezolvare. Pe site-ul petitieonline.ro s-au formulat deja două petiţii contradictorii legate de acest subiect.

Ora 13.00 Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (IŞJ), admite că cerinţa îi putea pune în dificultate înspecial pe elevii foarte bine pregătiţi.

„Din punctul meu de vedere, dacă aplic o logică rigidă a cunoştinţelor predate în şcoală, elevul ar fi trebuit să o ia judecând pe structurile învăţate şi să nu aibă ezitări asupra subiectivei. Este o construcţie tipică, care e învăţată şi cumva exersată în şcoală. Dacă luăm în calcul criteriul semantic şi logica enunţului şi dacă mai completăm şi cu ceea ce spune gramatica Academiei pe anumite situaţii care implică o anumită ambiguitate, dacă ne mai gândim că nu întotdeauna limba încape în clişee şi în formule care să dea împărţire fără rest, atunci sigur că putem spune că e discutabil enunţul şi că elevii care sunt foarte buni, foarte serioşi şi care s-au gândit şi la subtilităţile cerinţei şi au problematizat mai mult situaţia, atunci au putut greşi sau au putut apela la ideea de predicativă, idee pe care o preiau şi unii dintre specialiştii lingvişti universitari", spune inspectorul Camelia Gavrilă.

În prezent, la Ministerul Educaţiei se centralizează punctele de vedere ale inspectorilor de specialitate din ţară şi urmează ca într-o oră să se ia o decizie.

Ora 11.01 „Ce este propoziţia subordonată, subiectivă sau predicativă, din fraza «Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii»", este cerinţa care i-a pus în dificultate pe elevii de a VIII-a care au susţinut proba de limba română la Evaluarea Naţională.

Poveştile din spatele notelor de 10 de la Evaluarea Naţională. Vezi ce spun elevii-geniali despre subiectele de examen

Candidaţii oscilau între variantele b sau c, la fel şi profesorii de limba română. Ministerul Educaţiei punctează în barem ca fiind corectă varianta c, adică propoziţia subordonată este subiectivă, însă profesorii de limba română susţin că este predicativă. Cerinţa valorează 60 de sutimi.

Elevii şi-au confruntat răspunsurile la ieşirea din examen

Luni, imediat după examen, a apărut o petiţie online pentru a revizui baremul de corectare la examen. Marţi, o altă petiţie a fost formulată. De data aceasta, părinţii cer respectarea baremului de examen afişat. Până acum, doar câteva semnături au fost strânse pentru acest demers.

PERFORMANŢĂ A plouat cu note de 10 la Evaluarea Naţională în liceele de elită din Iaşi. Peste 3.000 de elevi au „picat“ examenul. Vezi aici lista cu notele obţinute UPDATE

„În România nici măcar gramatica nu este una singură pentru toţi.«Notează litera corespunzătoare răspunsului corect» înseamnă o singura literă, cea din baremul aprobat de o comisie de profesori, în acest caz - punctul C, subiectivă.  Acest barem nu a fost pus la întâmplare, o comisie de profesori au gândit subiectul şi au dat o soluţie. Acceptaţi-o sau de ce să nu contrazicem toate soluţiile care nu ne convin la această testare? Ne învăţăm copiii că totul se măsoara cu două ocale, că atunci când nu ne convine ceva e destul să ţipăm destul de tare şi vom primi ce dorim. Ruşine! Nu mai minţiţi copiii, nu mai aranjaţi toate treburile în ţara asta! De aceea suntem un popor de hoţi şi leneşi, pentru că nu răspundem pentru nimic, nu avem cinste nici măcar în faţa copiilor noştri. Ruşine!", se arată în petiţia formulată.

Prima petiţie este adresată Ministerului Educaţiei şi a strâns deja peste 15.000 de semnături.

Calendarul Evaluării Naţionale:

25 iunie: Limba şi literatura română - probă scrisă

26 iunie-Limba şi literatura maternă - probă scrisă

27 iunie: Matematică - probă scrisă

29 iunie: Afişarea rezultatelor (până la ora 14.00)

29 iunie: Depunerea contestaţiilor (orele 14.00-18-00)

30 iunie-1 iulie: Rezolvarea contestaţiilor

2 iulie: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Ministerul Educaţiei a publicat lista cu numărul de locuri scoase la concurs pentru admiterea în clasa a IX-a.

VEZI AICI LOCURILE DISPONIBILE LA LICEELE DIN IAŞI

La nivelul judeţului Iaşi, peste 10.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite