Iaşi: Poveştile din spatele notelor de 10 de la Evaluarea Naţională. Vezi ce spun elevii-geniali despre subiectele de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Diaconu şi Cătălina Brănişteanu sunt două eleve ieşene care au obţinut note maxime la ambele probe ale Evaluării Naţionale. Tinerele susţin că rezultatele de excepţie obţinute se datorează muncii din anii de gimnaziu, dar şi norocului, ambele fiind de părere că subiectele de la examen au fost considerabil mai uşoare decât cele de la simularea Evaluării Naţionale.

Camelia Diaconu, elevă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă", a obţinut 10 „curat" la probele de Limba Română şi Matematică pe care le-a susţinut săptămâna trecută. Nota finală a fost peste aşteptări, deşi copila a terminat anii de gimnaziu cu media generală 10. I-a dat de gândit nota obţinută la limba română la simulare: 9,70.

Dezamăgirile de după evaluarea naţională din judeţul Hunedoara

„M-am gândit chiar că poate ar fi trebuit să fac pregătire în particular la română. La matematică am luat 10, dar oricum, dacă ştii foarte bine şi matematică şi română ai mai mari şanse să iei 10 la mate decât la română pentru că este ştiinţă exactă. La română este subiectivismul mai mare", spune Camelia.

image

Camelia Diaconu

PERFORMANŢĂ A plouat cu note de 10 la Evaluarea Naţională în liceele de elită din Iaşi. Peste 3.000 de elevi au „picat“ examenul. Vezi aici lista cu notele obţinute UPDATE

Ruşine! Jumătate dintre elevii ieşeni nu trec în clasa a noua

Mult mai dezamăgită de simularea Evaluării Naţionale a fost Cătălina Brănişteanu, elevă a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi". Eleva a luat atunci 9,50 la română şi 9,20 la matematică. „A venit foarte supărată acasă. Am discutat apoi cu profesorii şi ne-au explicat cel puţin că la matematică a fost un grad de dificultate ridicat. Una dintre probleme nu putea fi rezolvată pentru că acele noţiuni nu erau predate în şcoală", spune Daciana Brănişteanu, mama Cătălinei.

A învăţat mai mult după simularea examenului

Eleva a mărit însă timpul acordat studiului şi a ajuns ca la examenul propriu-zis să obţină performanţa de a lua notă maximă la amebele probe.

„Nu am făcut pregătire în particular, ci doar ceea ce făceam suplimentar la şcoală cu domnii profesori. După ce am văzut notele obţinute la simulare am lucrat mai mult acasă, făceam teste. Oricum, subiectele de la examen fie au fost mai uşoare decât la simulare, fie am fost eu mai bine pregătită", spune Cătălina.

image

Cătălina Brănişteanu şi mama ei, Daciana

Niciuna din cele două eleve nu se aşteptau să ia 10. „Credeam că am să iau la română cam 9,70. Având experienţa de la simulare am vrut să fiu precaută", spune Camelia.

Studii universitare în străinătate

Deşi amândouă sunt hotărâte să se înscrie la colegiile la care au terminat ciclul gimnazial, la fel de hotărâte sunt ca studiile universitare să le continue peste hotare.

„Vreau să merg pe urmele părinţilor mei şi să urmez Facultatea de Medicină la Viena. Tata se interesează de condiţiile care ne sunt impuse pentru a deveni studnet acolo încă de acum trei ani", spune Cătălina.

Chiar dacă nu ştie exact ce carieră vrea să urmeze, Camelia este decisă să facă facultatea în străinătate.

„Nu vreau să rămân în ţară. Nu ştiu încă în ce domeniu vreau să profesez, dar vreau să fac facultatea în afară", spune Camelia.

Peste 3.000 de „picaţi"

375 de elevi au luat note sub 5 la limba română, iar la matematică alţi 3.274. Rezultatele Evaluării Naţionale înainte de soluţionarea contestaţiilor arată că la nivelul judeţului Iaşi, promovabilitatea este de 74,66%. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la matematică, unde promovabilitatea este de 65,91%. La limba română rezultatele sunt ceva mai bune, 85,88% dintre elevi luând notă de trecere.

„S-au înregistrat 128 de note de 10 la limba română şi 283 de note de 10 la matematică", spune profesorul Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite