Ochiul din foişor care vede tot ce mişcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de frontieră supraveghează graniţa cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie
Poliţiştii de frontieră supraveghează graniţa cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie

Răufăcătorii de la frontiera de est au de curând un nou motiv de îngrijorare. Un sistem performat Big Brother a fost montat pe raza localităţii Coada Stâncii. Aparatul de supraveghere vede absolut tot ce mişcă pe o rază de 40-80 de kilometri.

Poliţiştii de frontieră au primit de curând în rândul lor un nou coleg, ultra-performant. Este vorba despre un sistem radar de ultimă generaţie, capabil să detecteze orice mişcare pe o rază de 40-80 de kilometri. Sistemul, denumit BOR-A 550, vine în completarea celui deja existent, bazat pe camerele cu termoviziune. Potrivit datelor tehnice, noul sistem radar vede concomitent absolut orice mişcare din zonă.

În eventualitatea în care în raza de acţiune a radarului apare o ţintă, imaginea acesteia este transmisă pe ecranul de la centrul de comandă sub forma unui pătrăţel de culoare galbenă. Radarul poate identifica chiar şi ţinte aflate în aer şi poate urmări automat nu mai puţin de 40 de ţinte deodată.

„Pentru asigurarea unui nivel uniform şi eficient al supravegherii frontierelor de către poliţiştii de frontieră ieşeni în dotarea Inspectoratului Judeţean al Politiei de Frontieră Iaşi sunt 12 autospeciale de supraveghere cu termoviziune, 13 camere portabile de termoviziune, 5 sisteme de recunoaştere cu instalare pe catarg, 2 radare ce detectează prezenţa, 83 de ochelari de vedere pe timp de noapte. Aparatura şi tehnica de ultimă generaţie existente sunt destinate securizării viitoarei frontiere externe Schengen, în scopul creşterii eficienţei misiunilor executate şi a calităţii supravegherii frontierei terestre“, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Noul coleg al poliţiştilor de frontieră este atât de deştept încât îi poate spune operatorului dacă punctul de pe ecran este om, animal sau maşină. În cel mai scurt timp, un sistem radar identic urmează să fie montat şi pe raza localităţii Isaia.

Citeşte şi: IAŞI Misiune la firul apei pe frontiera de est a ţării

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite