Noul an şcolar în cifre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 670 de structuri de învăţământ de la nivelul judeţului Iaşi, 15% n-au primit autorizaţie de funcţionare, iar mii de elevii vor trebui să vină la ore pe 12 septembrie în condiţii insalubre. Mai mult, şase şcoli din mediul rural funcţionează în case ţărăneşti, iar zeci de unităţi nu au apă potabilă, sunt în reparaţii şi au grupuri sanitare mizerabile.

Oficialii din învăţământul ieşean sunt luaţi din nou pe nepregătite de începerea noului an şcolar. Controlul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a scos la iveală faptul că majoritatea directorilor de şcoală nici măcar n-au văruit clădirile.

Iaşi: 175 de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare
Astfel, mulţi dintre elevi trebuie să se întoarcă din toamnă să înveţe în mizerie şi în condiţii precare. De pe 12 septembrie vor ajunge pe băncile şcolilor 145.637 de elevi, jumătate în mediul urban. Din cele 670 de structuri de învăţământ, abia 85% au fost autorizate sanitar.
„Sperăm ca în urma controalelor procentul să crească de la 85% până la 87,5%. În unităţile de învăţământ unde nu sunt condiţii pentru autorizaţiile de funcţionare, au fost probleme precum nefinalizarea unor lucrări de investiţii, lipsa apei potabile şi spaţii improprii“, a spus Cristi Iordăchioaia, inspector IŞJ Iaşi.

Iaşi: Şcoala unde nu va suna clopoţelul
30% din grădiniţe fără aviz
Inspectorii au dat peste şcoli care funcţionează în case ţărăneşti, în comunele Ipatele, Popeşti, Ţibana şi Şcheia sau în clădiri care au nevoie de reparaţii urgente, în comunele Gorban, Mogoşeşti, Movileni şi Golăeşti. În judeţ mai sunt unităţi fără fântâni proprii şi cu grupuri sanitare în mizerie.

Mai mult, 30% din grădiniţele din mediul rural n-au obţinut autorizaţii de funcţionare. „În anul 2010, comisia mixtă a controlat 1.009 obiective, dintre care 185 în mediul urban şi 824 în mediul rural. În acea perioadă s-a constatat că 835 de unităţi au fost autorizate, iar 174 nu îndeplineau condiţiile de autorizare“, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Iaşi: Se închid şcolile din judeţ

Din toamnă se vor întoarce în sălile de clasă şi 11.764 de cadre didactice. Din cauza reorganizării unităţilor şcolare, 27 de directori au plecat din sistemul de învăţământ.
Astfel, din cele 270 de unităţi de la nivelul anului 2010 au rămas 243, iar şefii IŞJ au recurs la o evaluare a directorilor.

Autorităţile nu s-au mobilizat nici pentru asigurarea încălzirii şcolilor pentru sezonul rece, doar jumătate din şcoli având achiziţionat combustibilul. Alte 28% din şcoli au un stoc de lemne sau cărbune umplut parţial. Probleme sunt şi la nivelul distribuirii manualelor gratuite. „La nivelul judeţului sunt 95.692 de beneficiari de manuale gratuite, de clasele I-X. Deoarece au ajuns la noi târziu, săptămâna trecută au fost distribuite doar 40%“, a mai spus Cristi Iordăchioaia.

______________________________

Elevii suceveni încep şcoala printre şobolani
Sute de grădiniţe, şcoli şi licee din judeţul Suceava n-au primit avize sanitare de funcţionare. Neregulile descoperite de inspectorii DSP sunt lipsa apei potabile şi a grupurilor sanitare, slaba dotare a punctelor de prim ajutor şi invazia rozătoarelor. Doar un sfert din unităţile de învăţământ sucevene sunt sigure pentru elevi. În anul şcolar precedent, în judeţ au funcţionat 455 de grădiniţe, din care doar 70 aveau autorizaţii sanitare, 424 de şcoli generale, din care doar 91 aveau aviz, şi 41 de licee, din care doar 36 erau în regulă. Primăria Suceava a alocat 278.000 de lei pentru dezinsecţie şi deratizare în şcolile din municipiu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite