Ministrul Sănătăţii pe şantierul de la Institutul de Oncologie din Iaşi: „Investiţia va fi finalizată anul acesta“ (UPDATE, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Attila Cseke, ministrul sănătăţii, se va afla astăzi într-o vizită de lucru la Iaşi. Principalul punct pe agenda sa de lucru este vizita la Institutul de Oncologie, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

 Ora 14.50: „În timpul vizitei de lucru a Ministrului Sănătăţii prin spitalul de urgenţe am transportat pacienţi loviţi de tren şi cu fracturi deschise  prin curte şi prin frig la -11 grade.  Această situaţie nu e singularăci se repetă zilnic din 1992 de când în acest oraş a început construcţia noului spital de urgenţe în Copou, nefinalizat  până acum. L-am invitat pe Ministrul Sănătăţii să intre şi în UPU dar nu am reuşit să obţinem vreun acord“, punctează medicul Tudor Ciuhodar într-un comunicat trimis după vizita ministerială de la Iaşi.

Ministrul Attila Cseke la Iaşi: „Deputatul Liana Dumitrescu a fost tratată corespunzător“

Ora 14.10: Cele mai mari investiţii din ţară în domeniul medical din ultimii doi ani au fost realizate la Iaşi. Aceasta este declaraţia ministrului sănătăţii, acesta referindu-se în special la banii alocaţi pentru Institutul Regional de Oncologie.

În timpul vizitei de la Iaşi ministrul a fost abordat şi de o pacientă care l-a provocat la dialog. Acesta i-a întors spatele şi şi-a continuat vizita.

"În acelaşi timp, şi problemele au fost deosebite. Anul trecut sumele care au fost atribuite Iaşiului au totalizat 51,6 milioane de lei, bani care s-au utilizat pentru investiţii, dotări şi reabilitări. Anul acesta chiar săptămâna trecută am alocat 52,14 milioane, dar mai este nevoie de bani. În ultimii doi ani  sumele pe care le-a primit Iaşiul egalizează suma alocată în ultimii 15 ani", a declarat ministrul sănătăţii.

Ora 12.00: Doctorul Tudor Ciuhodaru a avut ocazia să discute cu Ministrul Sănătăţii. Acesta i-a expus problemele cu care se confruntă şi aşteaptă, în continuare, soluţionarea acestora. "Eu am impresia că aici nu se mai vorbeşte despre interesele pacienţilor, ci despre alte interese. Ministrul a spus că îmi va analiza propunerea. Sper doar să primeze interesul medical", a declarat Ciuhodaru.

Ora 11.50: Înainte de a participa la întâlnirea cu rectorii universităţilor de medicină, ministrul sănătăţii a vizitat şi Spitalul "Sf. Spiridon". Aici acesta a făcut un tur pe la principalele clinici, cea de Oncologie, Medicală, clinica ORL, dar şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Singura sa nemulţumire aici a fost legată de dotările precare, situaţie care va fi remediată, conform acestuia.

image

Ora 11.00: Până acum pentru investiţia în noul Institut au fost alocate 52 de milioane de lei de la bugetul sănătăţii. Ministrul a mai declarat la Iaşi că urmează să fie alocate alte 18 milioane de lei, pentru dotare, în perioada următoare.

Specialiştii care vor lucra la Iaşi vor fi pregătiţi la Cluj. "Acolo este un centru de tradiţie în domeniul oncologiei. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la  Iaşi, unde noul Institut va deveni un centru important pentru învăţământ. Dorinţa noastră este să şi fie dat în funcţiune anul acesta", a precizat ministrul Attila Cseke.

image

Ora 10.45: Ministrul a vizitat şi capela noului Institut de Oncologie.

Acesta a declarat că banii prevăzuţi iniţial pentru proiect au acoperit doar infrastructura. Pentru dotări vor trebui identificate surse alternative.

"Trebuie să căutăm soluţii de finanţare şi pentru dotarea cu aparatură. Când a fost proiectat Institutul, nu au fost prevăzuţi bani şi pentru dotări. Există soluţii pentru a porni procedurile de achiziţie publică. Este datoria noastră să găsim o soluţie. O posibilitate ar fi şi demararea unui parteneriat public - privat", susţine Ministrul Sănătăţii.

Acesta a plecat la Universitatea de Medicină şi Farmacie pentru a se întâlni cu rectorii universităţilor de profil.

image

Ora 10.30: Anul acesta va fi finalizată investiţia la noul Institut Regional de Oncologie. Aceasta este promisiunea pe care ministrul sănătăţii a făcut-o la Iaşi, chiar în clădirea care va găzdui instituţia.

"Este o investiţie mai veche a Ministerului, de aproape 15 ani. Suntem pe direbţia să-l terminăm fără probleme anul acesta, pentru că Moldova nu are un spital de oncologie. Anul acesta este o prioritate zero pentru ministerul pe care îl conduc dezvoltarea părţii de oncologie. vor fi investiţii şi în alte centre universitare care au acest profil", a declarat Cseke în subsolul Institutului.

Conform reprezentanţilor Ministerului, acesta va ajunge la Iaşi în jurul orei 10.00, urmând să se întâlnească cu mai mulţi medici pentru a discuta cu aceştia.

image

Pe lângă vizita de lucru, ministrul va trebui să facă faţă şi discuţiilor cu doctorul deputat Tudor Ciuhodaru care îi va solicita acestuia să îi asigure „sprijinul necesar sănătăţii ieşenilor“, anume să susţină înfiinţarea noului Spital de Urgenţe din Copou.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite