Lecţia Holocaustului, predată profesorilor din Iaşi (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 20 de cadre didactice din judeţul Iaşi participă în acest weekend la un stagiu de pregătire organizat de Institutul Naţional pentru pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" (INSHREW). Cu aceste cunoştinţe, profesorii vor susţine ore de educaţie civică, folosind exemplul Holocaustului pentru a explica elevilor în ce constă discriminarea.

La invitaţia INSHREW au răspuns cu prezenţa aproape 20 de cadre didactice din judeţul Iaşi. Având în vedere că în şcoli există deja un curs opţional de istorie dedicat Holocaustului, acţiunea este dedicată în primul rând profesorilor de istorie.

„Lor li se adaugă cei de ştiinţe sociologice, învăţători, dar şi diriginţi. Informaţiile din aceste cursuri, dacă sunt prezentate elevilor, îi pot ajuta să înţeleagă mai bine fenomenul de discriminare, xenofobie şi ce a însemnat Holocaustul", a explicat Alexandru Florian, directorul INSHREW.

La finalul celor trei zile de cursuri şi prelegeri, cadrele didactice implicate au o lună la dispoziţie pentru a pregăti un eseu după o temă dată şi un plan de lecţie. Pe baza acestor documente, profesorii vor fi examinaţi de o comisie la începutul lunii mai. Dacă vor obţine calificativul necesar la acest program de formare, cadrele didactice vor obţine un certificat de 25 de credite.

Iaşi: EXCLUSIV Şapte rabini pentru înhumarea rămăşiţelor evreilor din groapa comună de la Popricani (UPDATE)

Profesorii prezenți la acțiune au împărtășit colegilor din situațiile de discriminare pe care le-au întâlnit.

„La noi la şcoală vin copii de pe şesul Bahluiului, care nu au fost vreodată la grădiniţă. Dacă pe copii reuşim să-i aducem pe o linie de plutire, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre părinţi. Dacă în clasa a IV-a mai acceptă să-şi lase copiii alături de cei de pa şesul Bahluiului, din ciclul gimnazial nici nu mai vor să audă de aşa ceva. Pentru noi este o muncă groaznică în a-i convinge că toţi sunt copii şi că au aceleaşi drepturi la un învăţământ gratuit", a spus Teodora Afloroaei, învăţătoare la şcoala „Alexandru Vlahuţă" din Iaşi. Vezi declaraţia integrală mai jos:

Alte cadre didactice şia-u exprimat dorinţa ca informaţiile dobândite în cadrul acestui program de formare să le poată folosi pentru a schimba ceva în şcolile lor.

„Sper ca acest curs să-mi fie util în activitatea mea de diriginte pentru că zi de zi ne confruntăm cu problemele d ediscriminare care îi macină pe elevii noştri. Copiii români fug de şcoala noastră din cauza elevilor etnici", a explicat Corina Lavric, profesoară de religie şi dirigintă la şcoala „Ion Neculce" din Iaşi.

Ideea unor cursuri despre discriminare a fost primită bine de către părinţi, însă punctele de vedere sunt împărţite.

Şase supravieţuitori ai Holocaustului, cetăţeni de onoare ai Iaşiului

„Aş fi de acord ca fiul meu să participe la ore în care se vorbeşte despre Holocaust. Consider că orice lucru care îi poate ajuta să înţeleagă fenomenul de discriminare îi este de folos", a spus Maria Cremene, părinte.

„Nu mi se pare corect să se dea exemplul Holocaustului. Copiii trebuie să înveţe, dar nu din exemple negative, pentru că există pericolul să procedeze exact invers. Copiii ar înţelege mult mai bine dacă ar percepe cum este viaţa pentru cei discriminaţi", a declarat Petru Moldovan, părinte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite