Labirintul misterios de 600 de ani de sub Palatul Culturii FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hrube sub Palatul Culturii
Hrube sub Palatul Culturii

Cele mai vechi pivniţe descoperite de arheologii ieşeni sunt cele de sub Palatul Culturii. Un labirint de 60 de metri lungime se întinde în subteranele monumentului-simbol al Iaşiului.

VIDEO Beci supraetajat, vechi de câteva secole, în centrul Iaşiului. Vezi la ce folosea pivniţa FOTO

Tot Iaşiul este împânzit de o reţea discontinuă de hrube, foste canale de piatră ori beciurile construite de zecile de comercianţi care aveau prăvălii în jurul Curţii Domneşti.

Subsolul Palatului Culturii ascunde cu siguranţă cel mai frumos labirint de pivniţe din Iaşi, sunt de părere arheologii. Odată cu lucrările de restaurare şi consolidare ale Palatului Culturii, un grup de arheologi coordonaţi de Stela Cheptea, director al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Române, au descoperit pivniţe din secolul al XV-lea sub fundaţiile monumentului istoric. Fostele demisoluri ale Palatului au doi metri înălţime, o lăţime de un metru şi comunică cu exteriorul prin nişte trepte.  

Hrube în zona Palatului Culturii

„Tot Palatul Culturii stă pe pivniţe. Sunt lungi de vreo 60 de metri, cu diferite intrări, foarte interesante. Nu a mai intrat aer la ele din 1925. Noi am intrat la ele din spatele Palatului, dar se poate intra şi din stradă, pe trepte. Aş vrea să fie date spre vizitare, să fie curăţate, aerisite, consolidate", a spus Stela Cheptea.

Arheologii Bobi Apăvăloae şi Andrei Mocanu au pătruns în labirint labirintul pentru prima dată în 2010. „Am mers prin canivourile vechilor conducte si idn loc in loc am mai descoperit posibilitatea de a te strecura in canale, pivniţe mai vechi", a spus Bobi Apăvăloaie.

EXCLUSIV: Rămăşiţe umane găsite sub Palatul Culturii din Iaşi (FOTO)

Legenda spune că pivniţele din zona Palatului comunică printr-un canal cu cele din Cetăţuia, infirmată însă de cercetători.

O altă descoperire fascinantă a fost făcută sub strada Palat, acolo unde se întinde un canal de piatră înalt de 1,8 metri şi lat de 3 metri, pe unde ar putea circula şi maşinile. Acestea au fost construite la mijlocul secolului al XIX-lea.

„Fostele canalizări de piatră le-am găsit cel mai bine conservate în jurul Palatului, chiar legate de Palatul Ocârmuirii. Fostul sistem de canale era foarte funcţional, în care poţi să te plimbi în picioare. Canalul principal este de-a lungul străzii Palat. Aici poţi să intri şi cu maşina", a mai spus Stela Cheptea.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite