VIDEO Beci supraetajat, vechi de câteva secole, în centrul Iaşiului. Vezi la ce folosea pivniţa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O descoperire interesantă a fost făcută sub una din secţiile exterioare ale Spitalului de Psihiatrie Socola. În subsolul unei clădiri din curtea Centrului de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter" de pe strada Ghica Vodă se găseşte o pivniţă pe două nivele, despre care istoricii spun că datează de secole.

Imediat cum cobori ajungi la primul nivel unde temperatura este deja mai scăzută, iar lungimea acestuia este de 10 metri şi lăţimea de trei. De acolo se coboară pe aproximativ 15 scări şi mai jos în pământ şi se ajunge la un fel de răscruce de drumuri subterane. Cele care ar trebui să ducă în faţă şi în partea dreaptă sunt zidite.

Beciuri de peste 300 de ani descoperite în centrul Iaşiului FOTOGALERIE

Cel din partea stângă însă este accesibil. Săpătura sub pământ a fost generoasă, întrucât oamenii pot merge în picioare, înălţimea fiind de aproximativ doi metri.

image

Nimeni nu ştie însă care este lungimea exactă a beciului despre care legenda spune că ar duce înspre SRI pentru că, după doar trei metri, nu se mai poate înainta, beciul înfundându-se cu moloz. Istoricii demontează legenda hrubelor şi spun că beciul aflat sub clădirea Spitalului de Psihiatrie ar fi fost pe vremuri folosit pentru depozitarea alimentelor.

Imagini cu foschistul Ion Tomiţă care descrie pivniţa

„În acea zonă se găsesc pivniţe vechi din vatra Iaşiului. Aceste săpături sub pământ reprezintă frigiderele Evului Mediu. Acolo a fost o zonă de dugheni şi a funcţionat prima arteră comercială a Iaşiului. Alimentele şi mărfurile erau adăpostite în acele beciuri. Aşa se construiau atunci beciurile, de dimensiuni foarte mari. Mai toate clădirile din acea zonă au astfel de beciuri săpate", spune istoricul Ioan Caproşu, profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

image

Arheologii relatează că Iaşiul este împânzit de astfel de pivniţe. Fiind un oraş comercial şi cel mai bogat din ţară, zecii de comercianţi şi-au construit pivniţe pentru conservarea alimentelor, dar mai ales a vinurilor.

„Tot Iaşiul este bortelit de nenumărate pivniţe în care poţi să intri. Avem pivniţe din piatră şi fostele canalizări. Istoria aducţiunii începe din secolul al XV-lea, atunci când conductele erau din olane şi lemne de stejar. Era împânzit de cârciumi oraşul, activitatea comercială continuă întreţinută de Curtea Domnească. Fiecare îşi făcea pivniţe", a spus Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană de Iaşi.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite