Ce umilințe îndură ieșenii care doresc să se pensioneze pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane aşteaptă zilnic la uşa a trei doctoriţe care le decid viitorul. Numeroşi suferinzi de cancer au fost trimişi la muncă. Ieşenii care s-au îmbolnăvit grav înainte de a ajunge la pensie sunt obligaţi să-şi revizuiască dosarele.

 Vineri, final de săptămână. Holurile ascunse ale Casei Judeţene de Pensii sunt pline de oameni de toate vârstele din toată Moldova. Vorbesc în şoaptă şi aşteaptă cu înfrigurare să iasă câte unul din cabinetul în care se ia decizia care le va schimba viaţa.
Sunt sutele de oameni care au avut nevoie de pensie din cauza bolilor pe care le-au dobândit de-a lungul timpului. Noua lege a pensiilor îi obligă pe mulţi dintre ei, chiar dacă au boli grave, cancer sau tuberculoză, să se întoarcă la muncă.

„Similac!“ străpunge o voce zumzetul înfundat de pe holurile Casei de Pensii. O doamnă care n-a împlinit încă 50 de ani intră timid în cabinetul comisiei care rezolvă contestaţiile celor care nu vor să-şi piardă pensia de boală. Despre ce se întâmplă în cabinetul de consultaţii nu vorbeşte nimeni.

Pe chipurile celor care ies din faţa „plutonului“ care le analizează cazurile se citesc uşor umilinţa, deznădejdea. „Cazul Similac“ a ieşit din cabinetul de evaluare. „Râde? Râde?“, se aud întrebări în fundal. Cu toţii sunt dezamăgiţi când doamna se apropie de ei. „Mai trebuie un act la dosar. M-au trimis să mai fac o analiză, că nu le sunt destule astea pe care le-am adus“, spune, cu năduf, pacienta. Următorul la rând este un bărbat din Bacău, care a lucrat pe platforma petrolieră de la Moineşti. „Am lucrat în picioare, în ploaie. 18 ani în ploaie. M-am îmbolnăvit la plămâni şi m-am pensionat. Când îmi reveneam, mă întorceam la muncă şi iar mă îmbolnăveam. A trebuit să mă pensionez“, spune băcăuanul.

„Am trimis cu metastaze la muncă“

Acesta are acum o pensie de 450 de lei şi trei copii care au nevoie de mâncare, de haine, de rechizite. Conform noii legi pentru pensionarii pe caz de boală, acesta are în continuare capacitate integrală de muncă. Gabriela Frăsinaru, şeful comisiei de la Casa de Pensii, explică cum se decide care bolnav îşi păstrează pensia şi care este reîntors la muncă.

„Calculul pensiei pe care o primeşte fiecare se face în funcţie de vechime şi de salariul pe care l-a avut. La contestaţii vin cei care nu sunt mulţumiţi de faptul că sunt declaraţi apţi de muncă. Am avut cazuri de cancer cu metastază, la care nu mai putem da gradul I de pensie. Este crud. Şi mie îmi pare rău, dar aceasta este legea. Dacă boala nu e cu evoluţie, dacă a fost operată, nu are nevoie de chimioterapie, putem chiar să îi dăm «apt de muncă». Am fost pusă în situaţia de a trimite metastaze la muncă“, a spus Gabriela Frăsinaru.

Mai citiţi:

Pensia, blestem pentru unii, huzur pentru alţii la Iaşi

Iaşi: Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt. Bolnavii: „În zilele în care doctorii au protestat ne-am luat tratamentul cu ţârâita“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite