Pensia, blestem pentru unii, huzur pentru alţii la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai avut pensionar din judeţ este un fost procuror, care primeşte destul cât să-şi cumpere în fiecare lună o maşină nouă.

Gheorghe Şuhan este întruchiparea modelului pensionarului de vis. După aproape 60 de ani de activitate, în buzunarele ieşeanului, fost procuror, intră lunar câte 20.927 de lei, brut, sumă din care se scad impozite şi contribuţii la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de 4.155 de lei. Concret, fostul magistrat primeşte în fiecare zi de pensie câte 16.772 de lei, aproximativ cât 12 ieşeni cu salariul mediu pe economie.

„Muncesc de 57 de ani, dar în acte am numai 42 de ani vechime. La aceştia se adaugă cei 5 ani de facultate, din 1996 şi până în 2005 am fost şi cadru didactic la Universitatea «Mihail Kogălniceanu» şi am avut activitate şi la Parchet. În total ar fi 57 de ani de muncă, dar omul poate duce şi mai mult“, îşi justifică Şuhan pensia primită.

Profesează mai departe
Gheorghe Şuhan câştigă peste 20.000 de lei lunar deoarece veniturile sale în ultimul an, înainte de a împlini vârsta de pensionare, au fost substanţiale. „Am fost procuror general adjunct la Parchetul Naţional Anticorupţie, adjunct al Procurorului General al României şi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Calculul pensiei a fost realizat conform legii noastre, luându-se ca punct de referinţă media veniturilor din ultimul an înainte de retragerea din activitate. Şi încă la mine nu s-a luat în calcul şi sporul pentru doctorat“, a explicat ieşeanul.

Acesta susţine că nimeni nu-i poate reproşa faptul că nu este la zi cu dările faţă de stat şi că activitatea pe care o prestează în prezent, ca avocat în cadrul Baroului Botoşani, este un lucru care poate fi făcut cu uşurinţă. „În ultimii trei ani, adunat, am făcut peste 100.000 de kilometri ca avocat. Eu cred că încă sunt util, iar acum cunosc şi faţa neştiută a justiţiei“, spune Gheorghe Şuhan.

La polul opus se află „pensionarii fără pensie“. În căminele de bătrâni din Iaşi, zeci de persoane nu fac altceva decât să aştepte o ultimă lumânare sau un transport de ajutoare, trimis din an în Paşti la instituţia unde-şi numără ultimele clipe. În Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin şi Elena“ din Bucium fiecare cameră are povestea ei tristă.

Nouă dintre bătrânii care locuiesc aici nu primesc nici măcar un leu după o viaţă de muncă pentru simplul motiv că au lucrat cu ziua şi n-au avut acte. „Ei fie au lucrat perioade insuficiente pentru a beneficia de pensie, fie au lucrat ca zilieri şi n-au avut carte de muncă“, explică Elisabeta Gheorghe, directorul căminului.

„Donează“ 60% din pensie
Una dintre poveştile fericite de aici este cea a Elenei Munteanu care, după ce a trăit ani întregi cu o pensie de 24 de lei, se poate „lăuda“ acum cu o indemnizaţie lunară de 92 de lei. Cu toate acestea, 60% din modesta sumă rămâne în contul cazării la cămin. Ceilalţi nouă bătrâni internaţi la „Constantin şi Elena“ n-au acelaşi „noroc“. Fără niciun venit, se bucură de hainele pe care le primesc din donaţii şi de masa caldă de la cămin.

Şuhan a muncit la dosare de notorietate
Gheorghe Şuhan este cunsocut pentru că a instrumentat şi realizat rechizitoriul în dosarul „Zahărul“ în care a adus probe care să ateste faptul că dintr-o serie de bănci ieşene au fost furate 50 de miliarde de lei vechi, contribuind la condamnarea a 22 de inculpaţi. Acesta i-a apărat în calitate de avocat şi pe Norina şi Dorin Forna, cei care l-au denunţat pe fostul prefect Radu Prisacaru. Şuhan a fost implicat şi în dosarul crimei omului de afaceri botoşănean Daniel Mancaş. Acolo l-a reprezentat pe Daniel Brăescu, condamnat ulterior pentru favorizarea infractorului şi tăinuire.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite