Job anti-criză la Iaşi: rector la o universitate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii din mediul universitar ieşean se pot lăuda cu averi de invidiat. Dacă unii dintre aceştia au ales să investească în cărţi, alţii s-au „mulţumit" să acumuleze case sau să-şi pună banii „la ciorap".

Averea din declaraţiile parlamentarilor ieşeni

Ultima declaraţie de avere postată online de şeful Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară i-ar putea face invidioşi pe colegii săi de breaslă. Conform veniturilor declarate de şeful de la Agronomie, acesta ar fi câştigat 121.768 de lei în anul 2008.

870 de lei zilnic pentru cel mai înstărit rector din ţară

La aceşti bani se adaugă şi alţi 192.797 de lei, venituri rezultate din proiecte naţionale şi internaţionale sau din activitatea de cercetare. Concret, în fiecare zi Gerard Jităreanu a plecat acasă cu peste 870 de lei.

image

Pe lângă salariu şi venituri din cercetare, rectorul Jităreanu a mai trecut în declaraţia de avere şi trei depozite bancare în valoare totală de peste 570.000 de lei. De asemenea, şeful de la Agronomie se mai poate lăuda şi cu o casă în valoare de 42.000 de euro pe care o deţine împreună cu soţia sa, dar şi cu alte două terenuri, unul la Iaşi şi altul la Botoşani.

Iaşi: Teren de tenis acoperit cu balon la Agronomie

Conform unui top realizat la nivelul anului 2009, acesta era cotat drept cel mai avut şef al unei instituţii de învăţământ superior din ţară.

„Lumea nu se uită la cât ai lucrat, ci la cât ai câştigat“

Cu toate că pare deranjat de obligaţia postării declaraţiei de avere online, rectorul spune că se va conforma şi în continuare. „Trebuie să respectăm legea. Chiar dacă ştiu că oricine poate vedea veniturile pe care le am, nu pot să comentez eu legile din România", a declarat Jităreanu.

Iaşi: Fuziunea universităţilor, măr al discordiei între rectori

image

Pe locul secund în topul rectorilor ieşeni se clasează Vasile Astărăstoae, de la UMF. Conform declaraţiei acestuia de avere, veniturile sale pe 2009 au totalizat 272.713 lei, suma reprezentând atât salariul de rector, cât şi veniturile din alte activităţi. „Lumea nu se uită la cât ai lucrat, ci la cât ai câştigat. Dar publicarea declaraţiilor este o măsură ca să nu fii acuzat de lipsă de transparenţă", a declarat acesta.

Bibliotecă de 220.000 de lei

image

Rectorul de la „Cuza" completează podiumul.  Cu venituri de 235.000 de lei în anul 2009, acesta este şi singurul care nu se poate lăuda cu depozite, ci, dimpotrivă, cu două credite în valoare de peste 300.000 de lei.

Iaşi: Admiterea la „Cuza“, între 11 şi 16 iulie

Valoarea bibliotecii sale, însă, depăşeşte 220.000 de lei. „Sunt toate cărţile pe care le-am adunat eu în «scurta» mea viaţă profesională. Nu am chitanţe pentru ele, e doar o estimare personală", a declarat rectorul de la Cuza.  

Patru case pentru rectorul de la UTI

image

Deşi nu iese în evidenţă prin venituri, rectorul de la UTI a reuşit să-şi treacă pe declaraţia de avere nu mai puţin de patru locuinţe: două case în Iaşi, un apartament şi o casă de vacanţă la Bârnova. De asemenea, acesta mai are deschise şi trei conturi la bănci comerciale, în valoare de 26.000 de lei, 162.000 de lei, respectiv 15.700 de euro.

image

Viorel Munteanu, rectorul de la Universitatea de Arte este singurul care nu şi-a depus nicăieri declaraţia de avere. „Dar de ce vă interesează? Rectorii nu au funcţii publice, decât după noua Lege a Educaţiei. Am să mă consult cu jurista să văd dacă trebuie să îmi fac publică declaraţia de avere“, a precizat acesta.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite