Istoria ţepelor virtuale: de la SMS-urile «câştigătoare», la tranzacţii cu maşini fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai nouă tehnică inventată de escroci: maşini fictive scoase la vânzare
Cea mai nouă tehnică inventată de escroci: maşini fictive scoase la vânzare

Inventivitatea românului când vine vorba de a-şi însuşi bani nemunciţi este nelimitată. De la SMS-uri „câştigătoare" până la mailuri prin care cer date personale pentru diferite cauze „nobile", internauţii rău-intenţionaţi îşi îmbunătăţesc în permanenţă metodele de înşelăciune online şi profită la maximum de naivitate celor din jur.

Moda infracţiunilor informatice a debutat prin mesajele primite de la „furnizorul" de telefonie mobilă şi prin care eraţi anunţaţi că aţi „câştigat" o sumă de bani. Pentru a intra în posesia acelei sume, expeditorul vă îndeamnă să cumpăraţi o cartelă de reîncărcare şi să trimiteţi codul acesteia la numărul de telefon de la care aţi primit mesajul.

image

Atraşi de mirajul unui câştig nemuncit, victimele urmează întocmai paşii descrişi în mesajul „câştigător" şi trimit coduri de reîncărcare ţeparilor.

Citeşte şi:

Bărbat urmărit pentru înşelăciuni prin SMS, prins de poliţiştii ieşeni

Înşelăciunile de pe mess

„Niciodată, dar niciodată nu trebuie să credeţi că o firmă de telefonie vă acordă o sumă de bani printr-un astfel de SMS", ne-a spus un ofiţer al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate.

O victima a acestor practici este Ionel Rotaru. Ieşeanul a pierdut 50 de euro după ce a trimis mai multe coduri de reîncărcare unui escroc. „Am primit un mesja prin care eram anunţat că am câştigat o maşină şi pentru a-mi revendica premiul trebuie să trimit un cod de reîncărcare de 20de euro. După e l-am trimis, mi s-a mai cerut să reîncarc de încă două ori, o dată cu 20 şi o dată cu 10 euro", ne-a spus ieşeanul.

O altă metodă de înşelăciune este cea prin intermediul aplicaţiei Yahoo Messenger. Ţeparii sparg mai multe conturi pe care le folosesc pentru a discuta cu prieteni din lista victimei. În discuţiile respective, escrocul îi cere interlocutorului să-i cumpere o cartelă telefonică, invocând diferite motive pentru a-şi justifica cererea. Pentru că acesta crede că vorbeşte cu unul dintre prietenii săi din lista de Messenger, căde foarte des în plasă.

Loteria ţepelor

„Emailul dumneavoastră a câştigat 1.350.000 de lire sterline. Pentru a vă revendica premiul, trimiteţi datele de contact (nume complet, adresa, nationalitate, ocupaţie, sex, numar de telefon)". Acest mesaj este semnat de Irish Naţional Lottery şi trimis destul de des celor care folosesc o căsuţă de e-mail. Cei care cad în plasă şi răspund la el, vor primi ulterior alt mail prin care li se va cere date cu caracter personal cum ar fi CNP-ul sau numărul de card pentru a „primi" banii. Profitând de naivitatea destinatarilor, hackerii folosesc ulterior datele personale după bunul plac.

Mai vezi:

Numărul infracţiunilor comise on-line este în creştere

„Mulţi cred că dacă nu dau codul PIN de la card nu au cum să fie înşelaţi. E o gândire greşită. Puteţi fi deposedaţi de bani din cont şi dacă vă daţi numărul de card unui hacker. De aceea este foarte important să verificaţi cu atenţie cui daţi datele de identificare ale cardului pentru a nu cădea pradă unei înşelăciuni", a mai spus poliţistul de la BCCO.

Maşini fictive scoase la vânzare

În ultimul an, 30 de ieşeni au depus plângeri la Poliţie după ce au fost păcăliţi de vânzătorii de maşini fictive. Dornici de a-şi cumpăra un autovehicul, oamenii au fost atraşi de anunţurile puse pe site-urile de specialitate de pe internet. Ofertele ţeparilor le-au sărit în ochi datorită preţurilor cerute, mult sub media produselor similare scoase la vânzare.

După ce intră în contact cu eventualul cumpărător, ţeparul îi cere să se întâlnească într-un oraş situat la mijlocul localităţilor de baştină ale celor doi implicaţi în „tranzacţie". „Vânzătorul" îi cere atunci victimei să-i pună o anumită sumă de bani, ca avans, prin Western Union. Cumpărătorul îşi dă seamă că totul a fost o ţeapă abia atunci când ajunge la locul de întâlnire stabilit cu escrocul.

„Eu am văzut pe internet o ofertă pentru un Volkswagen Golf, mult mai ieftin decât celelate maşini similare scoase la vânzare. Am sunat la numărul de telefon ataşat anunţului şi mi-a răspuns o persoană care mi-a spus că e din Harghita. Era foarte politicoasă. Mi-a zis că vine cu maşina la mijlocul drumului, undeva în Tecuci, însă pentru a nu da bate drumul degeaba până acolo să-i pun jumătate din sumă prin Western Union. Era vorba de 1.500 de euro. Am primit sfatul unui prieten care fusese ţepuit şi am renunţat, altfel aş fi pierdut banii", ne-a spus un ieşean.

Ţeapa medie:2.500 de euro

Sistem de transfer bani Western Union este cel mai utilizat de către escroci. De cele mai multe ori, aceştia solicită jumătate din sumă pugubiţilor, folosindu-se de date de identitate false. După ce primesc codul tranzacţiei prin Western Union, ţeparii iau banii şi se fac nevăzuţi. Poliţiştii spun că sumele pierdute de victime variază, de cele mai multe ori, între 2.000 şi 3.000 de euro.

„E o reţea ca se ocupă cu această activitate. Au mai fost arestate câteva persoane de prin Transilvania, însă mai sunt destui care practică această înşelăciune", spun poliţiştii.

Afacerea cu maşini fictive a înflorit în judeţele din centrul ţării, spun autorităţile, însă cei mai mulţi ţepuiţi sunt din Moldova.

Psihologii spun că sărăcia şi dorinţa de intra în posesia unor sume de bani le determină pe victime să pice în plasa ţeparilor.

„Foarte multe dintre aceste persoane au probleme financiare şi asta îi face vulnerabili în faţa unor astfel de înşelăciuni. Aceste fapte au succes pentru că există peste tot foarte multe concursuri cu premii în bani care le determină pe victime să creadă că mesajele prin care sunt anunţaţi că ar fi câştigat ceva ar putea fi adevărate. Ar trebui ca aceste înşelăciuni să fie mai multe mediatizate pentru ca potenţialele victime să se ferească de ele", ne-a spus Gabriel Crumpei, psiholog.

Cei care recurg la astfel de ţepe riscă să stea ani grei după gratii. Înşelăciunea este prevăzută la articolul 215 a Codului Penal, iar, în funcţie de gravitatea faptei, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani de închisoare.

______________________________________________________________________________________________________________

CUM VĂ FERIŢI DE INFRACŢIUNILE INFORMATICE

- Fiţi atenţi când cumpăraţi bunuri mai ieftine decât preţul pieţei

- Nu transferaţi bani în contul persoanelor pe care nu le cunoaşteţi

- Nu vă daţi niciodată datele de contact unor persoane necunoscute

- Pentru a evita accesul hackerilor la calculatorul personal, schimbaţi frecvent parolele de acces

- Nu vă puneţi parole simple, după numele persoanelor cunoscute sau după cele clasice gen: 0000, Abc123, parola etc.

- Nu dezvăluiţi codul PIN de la card nimănui, nici măcar când faceţi tranzacţii electronice

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite