Numărul infracţiunilor comise on-line este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au în lucru 60 de plângeri primite de la ieşeni care au căzut victime ale infracţiunilor comise on-line. Cele mai multe vizează accesarea neatorizată a adreselor de mail. Alţi peste 20 de ieşeni au depus plângeri după ce le-au dispărut banii de pe carduri.

Procurorii au în acest moment 60 de dosare care au ca obiect infracţiunile informatice. Numărul infracţiunilor este în uşoară creştere faţă de anul trecut, iar anchetatorii spun că tot mai mulţi ieşeni se plâng de faptul că le sunt accesate fraudulos adresele de mail. „Sunt mai multe dosare faţă de anii precedenţi, creşterea fiind dată de infracţiunile care privesc accesul neautorizat la conturile de mail. Cetăţenii s-au obişnuit să reclame astfel de infracţiuni", a explicat Cătălin Prisecaru, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Pe lângă accesarea neautorizată a adreselor de mail, procurorii investighează şi grupurile de infractori care se ocupă fraude prin vânzări on-line, sau obţinerea datelor de acces la conturi bancare prin crearea de pagini web capcană. În majoritatea cazurilor cei care au accesat fradulos adrese de mail, au făcut-o pentru a se răzbuna pe foştii angajatori sau pe persoanele cu care au avut relaţii sentimentale.

În paralel cu dosarele instrumentate de DIICOT, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie (PJ) au înregistrat şi ei de la începutul anului 22 de dosare privind infracţiunile la Legea Comerţului Electronic. „Ca şi comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate 39 de dosare penale care au avut ca obiect aceste infracţiuni", a spus Irina Perjoiu, prim-procuror adjunct al PJ Iaşi. Majoritatea sunt dosare în care ieşenii au reclamat că le-au fost sustrase sume de bani de pe card.

Cele mai recente cazuri

În luna martie, Vasile Marian Dumitriu (21 de ani) din Timişoara a fost pus sub acuzare de DIICOT după ce a furat poze de pe adresa de mail a unei tinere şi a ameninţat-o că le va face publice. Anchetatorii au precizat că pozele aveau un conţinut sexual expliciat, iar Dumitriu a început să o şantajeze pe fată. Iniţial acesta i-a cerut 50 de euro pentru a nu publica fotografiile compromiţătoare pe internet. Apoi a amenintat-o că le va lipi pe imobilul în care locuiesc părinţii ei, iar în final i-a cerut explicit să se întâlnească şi să întreţină cu el relaţii sexuale.

Citiţi şi: Şantaj cu poze porno pentru relaţii sexuale

Tot în luna martie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, au trimis în instanţă un tână care a furat banii de pe cardurile colegei de apartament. Sergiu Marian Răducană (34 de ani) i-a luat cardul victimei şi a efectuat 4 extrageri de numerar, în total suma de 5.000 de lei. El susţinut că prima dată a ghicit codul PIN, iar apoi l-a memorat.

Citiţi şi: Dosar pentru o idilă. Acuzată că i-a spart contul rivalei sale pentru că avea o relaţie cu fostul iubit

În aprilie, Luiza Alexandra Adăscăliţei (22 de ani) a fost acuzată că a accesat adresa de mail unei tinere, iar mai apoi contul de pe site-ul neogen.ro al victimei. I-a modificat datele din descrierea contului, noul conţinut indicând că victim ar fi oferit servicii de natură sexual. Procurorii au precizat că Adăscăliţei a vrut să se răzbune pe tânără pentru că aceasta începuse o relaţie cu fostul ei prieten

Cum vă puteţi feri de fraude

Pentru a vă asigura că nu vă accesează nimeni adresa de mail, procurorii vă recomandă să nu divulgaţi nimănui parolele de acces la conturi. De asemenea, trebuie să ţineţi minte datele pe care le introduceţi în momentul în care vă creaţi contul, acestea fiind necesare pentru recuperarea parolei, în cazul în care aceasta este schimbată. În plus nu trebuie să accesaţi link-uri primite în mesajele prin care vi se promit câştiguri fabuloase sau prin care vi se oferă colaborări avantajoase cu diferite instituţii. În ce priveşte protejarea cardurilor, verificaţi bancomatul înainte de a efectua tranzacţii, pentru ca acesta să nu prezinte modificări vizibile ale structurii şi nu trebuie păstrat codul PIN în acelaşi loc cu cardul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite