Institutul de Oncologie, deschis pentru bolnavii de cancer. Vezi imagini din spital FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi-a deschis porţile
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi-a deschis porţile

Aflată de 16 ani în construcţie, clădirea Institutului Regional de Oncologie (IRO) şi-a deschis porţile duminică, 25 martie. Deşi realizat după standardele europene, spitalul încă nu are toată aparatura necesară şi se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a găzduit peste noapte primii 62 de pacienţi. Bolnavii au fost transferaţi duminică, 25 martie, de la Spitalul „Sfântul Spiridon" la clădirea din Copou.

Saloanele şi cabinetele medicale sunt realizate după standard europene, însă dotarea nu a fost finalizată. Pe holurile unităţii medicale se află încă sigilate mesele bolnavilor, dar şi echipamente medicale, precum aparatul de radiologie.

Saloanele au câte două sau trei paturi pentu pacienţi

Zilele următoare urmează să fie montate şi cele două acceleratoare de particule  recent achiziţionate. Un bolnav de cancer va împărţi salonul cu unul, maximum doi colegi.

Bolnavii de cancer, trataţi de astăzi la Institutul de Oncologie

Luptă strânsă pentru posturile de la Institutul de Oncologie

După prima noapte petrecută în spital, pacienţii se declară mulţumiţi de modul în care arată unitatea. Este cazul lui Mihai Apetrei (25 de ani), care a primit diagnosticul necruţător în urmă cu doi ani şi care a stat zile la rând internat în spital. După prima noapte petrecută IRO, bărbatul susţine că este extrem de mulţumit de confortul pe care-l are în noua clădire. „Totul aici este mult mai bun şi mai practic. Pot spune că am ajuns chiar la standardele Uniunii Europene. Am dormit foarte bine", spune pacientul.

Iaşi: Bolnavii de cancer, umiliţi la Oncologie

Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii

De aceeaşi părere este şi colegul său de salon, Gheorghe Roşu (57 de ani), care a aflat că suferă de cancer în 2008. „Totul este steril, curat, saloanele sunt extreme de confortabile. Sperăm ca şi tratamentele să fie pe măsură", spune pacientul. Noul spital va avea 300 de paturi pentru internare continuă şi alte 30 pentru internare de zi. Saloanele sunt formate din două, respectiv trei paturi. Pentru ridicarea şi dotarea cu aparatură a clădirii au fost investite din 1996 şi până în prezent aproximativ 85 de milioane de euro.

Spital fără medici

Problema cea mai mare a Institutului este însă lipsa acută de personal. Astfel, din cele 538 de posturi necesare pentru funcţionare, doar 200 dintre ele sunt ocupate. „Avem o lipsă foarte mare de personal medical. Avem doar 200 de angajaţi şi ne mai trebuie cel puţin 238 ca să putem funcţiona cum trebuie. 70% din aceştia reprezintă personal medical, iar restul personal pentru administraţie. Sperăm să ni se deblocheze posturile căci promisiuni avem", spune Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi. Conducerea unităţii medicale susţine că panglica va fi tăiată la sfârşitul lunii mai.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite