Iaşiul, în carantină de gradul III pentru rabie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au confirmat deja nouă cazuri de rabie la câini. Animalele au fost eutanasiate şi, ulterior, au fost prelevate probele care confirmă existenţa virusului rabic.

Iaşi: Direcţia Sanitar Veterinară în alertă de rabie

„În prezent, avem cinci focare de rabie în judeţ. Patru dintre acestea au fost confirmate la vulpe în fondurile de vânătoare din Cozmeşti, Răducăneni, Şcheia şi Dolheşti. Un al cincilea focar este la câine“, a explicat Mihai Mircea Şuşnea, directorul DSVSA Iaşi.

Cel din urmă focar este chiar în municipiul Iaşi, în zona Dancu, în curtea unei societăţi comerciale. „în curtea companiei SC Migdalin SRL am depistat zece câini nevaccinaţi, suspecţi de rabie“, a completat Şuşnea.

Focarul de rabie, înţesat de câini

Nouă dintre aceste cazuri au fost confirmate şi alte 14 animale se află în prezent în izolare la padocul din Miroslava. Dacă nu vor prezenta simptomele tipice, acestea vor fi vaccinate şi sterilizate, iar ulterior vor fi date spre adopţie.

În prezent, pe o zonă de trei kilometri în jurul fiecărui focar a fost instituită carantina de gradul III. „Acest lucru înseamnă că vor fi vaccinate animalele care pot contacta virusul, cele care prezintă semne de rabie vor fi eutanasiate, iar oamenii trebuie să meargă la Centrul Antirabic de la Direcţia de Sănătate Publică“, spune directorul DSVSA.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite