Focarul de rabie, înţesat de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii reprezintă un pericol
Câinii reprezintă un pericol

Focarul de rabie din zona Sf. Lazăr a fost confirmat ieri de Direcţia Sanitar-Veterinară. Boala a fost depistată la o pisică, în apropierea Facultăţii de Construcţii.

Ieşenii de pe străzile Sf. Lazăr şi A. Sesan au rămas cu gurile căscate atunci când au aflat că a fost instituită carantina în zonă din cauza unui focar de rabie. Deşi pisica bolnavă a fost depistată în apropiere de Facultatea de Construcţii, reporterii „Adevărul de Seară“ au găsit nu unul, ci mai multe patrupede fără stăpân, care se plimbau în voie prin zonă, fără să fie ameninţate de prezenţa vreunui hingher. „Habar nu aveam că aici a fost identificat un focar de rabie. Au strâns pe naiba câinii. Căţelul meu a fost chiar muşcat acum o lună de câinii care îşi fac veacul pe aici. Locuiesc chiar aici în zonă, dar niciodată nu am mai auzit de vreun caz de rabie“, a spus Andrei P., locatar în zona Facultăţii de Construcţii.


Printre blocuri, am găsit la discreţie câini vagabonzi. „Parcă nu mai sunt la fel de mulţi ca înainte, dar acum nu am văzut să strângă vreunul“, a spus şi Mariana, locatară pe strada A. Sesan. În schimb, conducerea Salubris susţine că au fost ridicaţi de pe stradă şi duşi la adăpostul de la Tomeşti 16 câini şi 2 pisici.


Planuri mari pentru combaterea focarului


„Operaţiunea de strângere continuă până când îi vom strânge pe toţi. Animalele sunt duse la padoc şi ţinute sub observaţie timp de 14 zile“, a declarat Cătălin Creangă, directorul adjunct al Salubris. „Unitatea de Combatere a Bolilor, formată din poliţişti, agenţi economici şi medici veterinari, stabileşte un plan de acţiune şi verifică dacă sunt respectate măsurile“, a spus medicul Victor Budeanu, director adjunct la DSV Iaşi.

Animalele de casă trebuie ţinute sub strictă supraveghere  

Medicii veterinari recomandă ca, în cazul focarelor de rabie proprietarii de animale de casă care locuiesc în zona de protecţie să nu le lase în afara curţilor, să le prezinte la vaccin şi să anunţe medicul veterinar privind orice suspiciune de turbare, precum şi orice muşcătură produsă omului. Orice neregulă va fi anunţată imediat către DSVSA (tel. 0232/267.501) sau la 112. Medicul veterinar din cadrul Unităţii Locale de Sprijin pentru Combaterea Bolilor va afişa la scările blocurilor anunţuri de atenţionare pentru proprietarii de animale. Zona de protecţie cuprinde arealul Splai Bahlui - str. Sf. Lazăr - zona Podu Roş - str. A. Sesan - str. Palat - str. Smârdan - zona Ţuţora - zona Bularga - zona Socola - zona Poitiers.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite