Iaşi: Un avion al armatei române aterizează marţi pe Splai Bahlui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul de tip YAR-93, produs la fabrica de avioane de la Craiova, se află în drum către Iaşi, adus cu un TIR, unde va intra în patrimoniul Universităţii Tehnice (UTI)„Gh. Asachi". Avionul va fi expus în parcarea Facultăţii de Mecanică şi va fi folosit ca obiect de studiu.

Studenţii de la Facultatea de Mecanică vor avea ocazia să deprindă practic elemente de mecatronică şi mecanică avansată observând direct structura unui avion militar. Printr-o hotărâre de Guvern, 11 aparate de zbor ale armatei române, scoase din uz, au fost împărţite instituţiilor publice, UTI fiind singura universitate din ţară care a primit un asemenea aparat.

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

„Avionul de tip YAR-93, produs la Craiova, este scos din uz din 2005, dar este mai nou decât MIG-urile primte acum de armata română. De pe acest aparat au fost scoase elementele de tehnică militară. Este adus la Iaşi pe un TIR, motiv pentru care aripile i-au fost dezansamblate. Peste două zile, când aripile îi vor fi montate de nişte specialişti de la Craiova, îi vom găsi avionului un loc permanent în parcarea Facultăţii de Mecanică", a explicat Corneliu Munteanu, profesor la Mecanică şi director în cadrul Ministerului Educaţiei.

Avionul YAR-93 are o lăţime de 10 metri între aripi, 15 metri în lungime şi o înălţime cu trenul de aterizare scos de 4 metri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite