Iaşi: Un lăcătuş mecanic, suspectul principal în cazul atentatului cu bombă împotriva unui profesor universitar (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criminaliştii au cules probe de la locul deflagraţiei (Foto arhivă)
Criminaliştii au cules probe de la locul deflagraţiei (Foto arhivă)

Denis Ipatii (28 de ani), din localitatea Dubăsari, Republica Moldova, este bănuit de procurori că ar fi pus în aprilie dispozitivul exploziv sub maşina profesorului Dumitru Păduraru.

Citeşte şi: Iaşi: Fragmentele bombei artizanale au fost trimise la expertiză

Iaşi: (UPDATE) Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!" (VIDEO)

17.40 Potrivit unor surse judiciare, Denis Ipatii ar fi fost în ţară şi în perioada când profesorul universitar Dumitru Păduraru a fost bătut în faţa casei la începutul anului. Până la momentul atentatului, plângerea cadrului universitar figura cu autor necunoscut. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca agresorul să fi fost una şi aceeaşi persoană cu cea care a pus dispozitivul exploziv sub autoturismul cadrului didactic.

16.25 Dan Florin Antohe, fostul cadru universitar actualmente pensionat, pe care potrivit unor surse judiciare anchetatorii îl au în vedere că ar fi putut comanda atentatul împotriva profesorului Dumitru Păduraru, s-a arătat surprins de faptul că numele său a fost legat de acest dosar. „Este neplăcut. Eu sunt profesor, Păduraru este cu treizeci de ani mai tânăr“, a spus Dan Florin Antohe. Acesta a mai precizat că peste câteva zile va face declaraţii mai ample.

Denis Ipatii ar fi fost identificat în urma unor expertize genetice făcute la o serie de urme găsite pe o pârghie metalică ce făcuse parte din dispozitivul exploziv, susţin surse din rândul anchetatorilor.

Pe 23 aprilie, maşina lui Dumitru Păduraru, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi şi şef al Institutului de Anatomie,  a explodat la câţiva metri de locuinţa sa.
Cadrul universitar oprise pentru a da prioritate maşinilor care circulau pe strada principală în momentul deflagraţiei. Martorii au povestit că maşina a fost ridicată aproape un metru de la sol. Cadrul universitar a scăpat ca prin minune doar cu o sperietură puternică.

Scăpat de vicii de procedură

Procurorul de caz a formulat în urmă cu câteva zile o propunere de arestare preventivă în lipsă pe numele tânărului, pentru tentativă la omor, dar judecătorii Tribunalului Iaşi au refuzat să emită mandat pe numele acestuia.

Judecătorii ar fi ajuns la concluzia că lui Denis Ipatiii nu i-a fost respectat dreptul la apărare, nu a fost audiat înainte de a i se face propunerea de arestare, şi nici nu ar fi fost citat. Mai mult, procurorul nu ar fi declarat recurs împotriva deciziei Tribunalului în termenul legal de 24 de ore, ci mai târziu. Din acest motiv şi Curtea de Apel Iaşi ar fi respins propunerea de arestare.

„În afara probelor biologice, altele nu sunt. În plus, clientul meu nici nu a fost citat la Tribunal şi nu i s-a dat ocazia să se apere", a spus avocatul Valer Cozac, apărătorul din oficiu al lui Denis Ipatii.

Fost cadru universitar, bănuit că ar fi instigatorul

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, una dintre variantele luate în considerare de procurori este aceea că în spatele atentatului s-ar fi putut afla un fost cadru universitar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, actualmente pensionar.

„A fost identificată persoana despre care există bănuiala rezonabilă ca a amplasat dispozitivul exploziv. Aceasta nu se află în România ceea ce ne împiedică să-l audiem şi să definitivăm dosarul. Ne gândim la trasferul urmăririi penale în Republica Moldova.Instigatorul există şi este posibil să se facă o disjungere în cazul său“, a spus procurorul Vasilii Pretula.



Fostul profesor ar fi apelat la ajutorul unui fost student de origine arabă care la rândul său ar fi apelat la serviciile lui Ipatii. Acesta din urmă ar fi cerut ajutorul unor conaţionali. În cauză ar fi implicat şi  un tânăr, student basarabean de la UMF Iaşi, despre care anchetatorii cred că ar fi adus materialul exploziv împreună cu o altă persoană.

În timpul audierilor, Igor Bordea ar fi declarat însă că nu ştie nimic despre acest lucru şi că nu a adus în ţară niciun fel de material exploziv. „În acest moment sunt plecat din oraş şi nu pot face niciun fel de declaraţie", a spus avocatul Toni Baltag, apărătorul studentului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite