Iaşi: Ţeparul cu mansarde a băgat oamenii în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agripina Moruzi i-a cerut lui Teodor Coman banii daţi pentru mansardă
Agripina Moruzi i-a cerut lui Teodor Coman banii daţi pentru mansardă

O parte din persoane păgubite de Teodor Coman (fost Simileac) s-au îmbolnăvit sau dorm pe la cunoştiinţe.Păgubiţii care au dat bani pentru o casă, dar nu au primit nimic la schimb aşteaptă de  un an şi jumătate finalizarea dosarului. DNA Iaşi i-a chemat ieri pe capii „afacerii mansarda" la prezentarea materialului de urmărire penală.

Păgubiţii din „dosarul mansarda" încă aşteaptă să li se facă dreptate. O parte dintre cele 82 de persoane care s-au plâns procurorilor că Teodor Coman (fost Simileac) nu le-a construit casă, nu le-a pus centrală sau nu le-a izolat blocul, s-au îmbolnăvit. „O doamnă care i-a dat bani pentru  o mansardă a fost internată la Socola, iar eu am făcut diabet", povesteşte Polixenia Simion, una dintre ieşencele care a aşteptat în zadar ca firma lui Coman să-i ridice o garsonieră. Alţi păgubiţi dorm pe la cunoştiinţă şi plătesc în continuare rate la bănci.

Doarme prin vecini

Am împrumutat bani şi i-am dat să-mi facă o locuinţă. Nu mi-a construit nimic. Sunt disperată. Nu am unde locui. M-a primit o bătrână la ea şi o şi îngrijec şi merg şi la serviciu ca să îmi plătesc ratele. Vreau să ni se facă dreptate", a spus Agripina Moruzi (56 de ani). Oamenii aşteaptă de mai bine de un an şi jumătate, de când dosarul a fost trimis de la DIICOT Iaşi la DNA, ca procurorii să finalizeze dosarul şi să-şi recupereze banii.

Citiţi şi:

Iaşi: Ţeparul cu mansarde a luat de la clienţi 1,5 milioane de euro

"Eu i-am dat 3.200 de euro şi nu mi-a construit nimic. Nu sunt dispusă să îi fac cadou aceşti bani lui Coman. Suntem 82 de oameni păgubiţi şi nimeni nu ne face dreptate. Nici în ziua de azi DNA Iaşi nu a reuşit să termine dosarul, iar din luna ianuarie procurorul de caz nici nu ne mai primeşte. Ne-a garantat că termină dosarul în două-trei luni şi nu se întâmplă nimic", a spus Polixenia Simion.

Polixenia Simion susţine că s-a îmbolnăvit de diabet

Ieri însă principalii suspecţi din dosarul mansarda au dat ochii cu procurorii anticorupţie, care i-au chemat la prezentarea materialuluide urmărire penală. Teodor Coman a ajuns la DNA Iaşi în jurul orei 10.00 însoţit de soţia lui. La poartă însă era aşteptat de o femeie, care i-a cerut banii daţi pentru mansardă. „Eu sunt nevinovat şi voi demonstra în instanţă acets lucru. Am respectat contractele până să fiu arestat. Atunci când am fost arestat aveam 97 de mansarde în lucru şi 11 clienţi. E vina mea că am fost arestat? Pentru că dosarul e la DNA eu nu am voie să lucrez. Eu personal am fost la procuror şi i-am spus să trimită dosarul în instanţă", a precizat Teodor Coman, înainte să intre loa DNA Iaşi.

În lucru de peste un an

Soţia lui Coman, dar şi alţi doi angajaţi au văzut ce probe au strâns procurorii împotriva lor. „Clientului meu i s-a prezentat materialul de urmărire penală. Nu am propus probe. Aşteptăm ca dosarul să ajungă în instanţă", a declarat Bogdan Luca, avocatul lui Iulian Ilie.

Teodor Coman, patronul Trustului de Construcţii Moldova şi directorii firmei Bogdan Chiriac şi Iulian Ilie au intrat în atenţia procurorilor DIICOT Iaşi în luna octombrie 2009.

Potrivit anchetatorilor, firmele patronate de Coman ar fi încheiat în perioada 2007-2009 contracte cu mai multe persoane din Iaşi, Bacău, Roman şi Bucureşti prin care se angajau că le vor construi mansarde la preţuri avantoajase. După ce clienţii plăteau un avans sau suma integrală, ori nu îşi primeau locuinţa ori nu era finisată şi nici nu puteau perfecta actele. Potrivit procurorior, în  firma lui Coman ar fi intrat 1,5 milioane de euro.

Citiţi şi:

Iaşi: UPDATE Patron de mansarde săltat cu mascaţii

Iaşi: Dosarul „mansardelor fantomă" a fost îngropat de procurorii anticorupţie

Anchetatorii au pus sechestru pe bunuri aparţinând membrilor reţelei în valoare de 500.000 de lei. În luna februarie 2010 procurorii DIICOT Iaşi au trimis dosarul la DNA.

"Am declinat dosarul către DNA Iaşi. Era un dosar complex şi trebuiau făcute mai mulote acte de urmărire penală", a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, din cadrul DIICOT Iasi.

Se efectuează acte de urmărire penală în vederea finalizării dosarului", a declarat Luminiţa Merişescu, purtătorul de cuvnt al DNA Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite