Iaşi: Rinichiul fratelui mai mic l-a scăpat de dializă (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Teriş a scăpat de dializă datorită fratelui său mai mic
Neculai Teriş a scăpat de dializă datorită fratelui său mai mic

Neculai Teriş (52 de ani) din Focşani a primit în această săptămână rinichiul fratelui său mai mic cu doi ani. Bărbatul suferă de insuficienţă renală de 8 ani, iar din 2007 starea de sănătate i s-a agravat. Anul acesta urma să intre în dializă pentru că se afla în fază terminală. Fratele său mai mic i-a donat însă rinichiul fără să stea pe gânduri.

Săptămâna aceasta iubirea de frate a salvat o viaţă la Iaşi. Neculai Teriş, un focşănean în vârstă de 52 de ani, care urma ca în câteva luni să înceapă dializa a suferit un transplant care i-a salvat viaţa.

Eroul este fratele său mai mic care nu a stat nicio secundă pe gânduri când i-a prezentat faptul că organul său l-ar putea scăpa de dializă. „Doctorii mi-au spus că am intrat în stadiul V, în fază terminală. M-a întrebat dacă nu mai am fraţi sau surori care ar putea să-mi doneze organul său. Când a aflat că am un frate mai mic mi-a suferat să iau legătura cu el. Recunosc că mi-a fost greu, pentru că îi ceream un organ, nu o sumă de bani. Fratele meu însă nu a stat pe gânduri şi mi-a spus aşa: «mergem împreună la drum»", spune Neculai Teriş.

BĂRBATUL ÎŞI CONSIDERĂ FRATELE UN EROU

Bărbatul, de profesie inginer, este conştient că boala l-ar fi putut lăsa chiar fără loc de muncă. Susţine însă că fratele său l-a scăpat de toată suferinţa şi promite să-i fie mereu alături. „Pentru gestul pe care l-a făcut fratele meu nu sunt cuvinte de mulţumire. Eroul acestei operaţiuni este fratele meu. Voi fi alături de el toată viaţa", spune bărbatul.

EXCLUSIV Iaşi: Primitorul rinchiului de la elevul de 14 ani: „Am o a doua şansă pe care vreau să o folosesc pentru a-mi ajuta familia ca înainte“ (FOTO şi VIDEO)

Bunicul unui copil cu transplant la rinichi: „I-aş fi dat şi inima! Avem o compatibilitate cum nici gemenii nu au“ (FOTO)

Doctorii sunt încrezători în şansele lui de reuşită. „Pacientul a trecut cu bine peste intervenţie. Transpalntul s-a efectuat de la un donator viu, de la fratele său. Starea sa este bună", spune profesorul Adrian Covic, managerul Spitalului „Parhon" din Iaşi.

Viaţă salvată de rinichiul unui necunoscut

Elena Suliţanu (55 de ani), din Botoşani, a primit în urmă cu două zile rinichiul unul bărbat de 39 de ani care se afla în moarte cerebrală

Femeia făcea de 6 ani dializă, de 3 ori pe săptămână. Anul trecut, în luna martie a ratat şansa de a primi un rinichi din cauză că a suferit o operaţie cu o săptămână înainte.

image

Elena Suliţanu a scăpat de dializă după 6 ani de chin

Viaţa botoşănencei a fost salvată de echipa de medici de la Spitalul „Parhon". Elena Suliţanu suferea de insuficienţă renală cronică, în stadiul V, iar din 1995 a fost nevoită să renunţe la serviciu.

FEMEIA VA MULŢUMI FAMILIEI DONATORULUI

Din 2005 a urmat naveta între casă şi Centrul de Dializă din Botoşani. De trei ori pe săptămână trebuia să meargă la spital.

„Nu am mai avut parte în aceşti ani de concediu cu familia, n-am putut să plec la cei doi copii ai mei şi să stau mai multe zile cu nepoţii. Am fost mereu constrânsă de dializa care era vitală pentru mine. Vreau să recuperez tot acest timp pierdut", spune Elena Suliţanu.

Lumânare aprinsă pentru donator

Chinul femeii s-a terminat datorită bunăvoinţei unei familii, tot din Botoşani, care a decis să doneze ficatul şi rinichii unei rude în vârstă de 39 de ani aflate în moarte cerebrală.

O nouă viaţă a fost salvată la Iaşi în urma unui transplant de rinichi

Botoşăneanca susţine că va căuta familia donatorului imediat după ce va ieşi din spital. „Voi căuta familia ca să-i mulţumesc şi voi merge să aprind o lumânare pentru cel decedat", spune Elena.

Peste 100 de transplanturi realizate

Specialiştii ieşeni susţin că în cei 10 ani de existenţă a Centrului de Transplant, s-au desfăşurat peste 100 de intervenţii. Anul acesta 6 persoane au fost deja salvate de dializă.

„De la începutul anului am efectuat 6 operaţii, peste 100 efectuate de noi în 10 ani. Avem cea mai mare rată de supravieţuire pacient şi rinichi din ţară, nu am pierdut niciun pacient, iar întorşi în dializă avem doar 3 pacienţi. Vedem peste 200 de pacienţi transplantaţi la Bucureşti sau la Cluj", mai spune profesorul Adrian Covic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite