Iaşi: Râul Bahlui intră în şantier. Edilii au dat startul lucrărilor de amenajare (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au inaugurat luni, 7 martie, lucrările de regularizare a râului Bahlui. Muncitorii firmei Dimar vor lucra mai întâi pe tronsonul dintre Podul Metalurgie şi Podul Tudor Vladimirescu.

Iaşi: Bahluiul a intrat în casele din Dallas (GALERIE FOTO)

Iaşi: Lucrările la Bahlui încep din primăvară

Oficialii din Primărie, Consiliu Judeţean, Prefectură şi Ministerul Mediului au dat startul lucrărilor

image

Din prima zi de funcţionare, şantierul de la Pod Metalurgie a dat peste cap circulaţia rutieră din zonă, fiind nevoie de intervenţia unor poliţişti locali pentru a fluidiza traficul.

Şefii oraşului s-au arătat încrezători că utilajele nu vor mai deranja traficul. „Le-am cerut să păstreze sensurile de mers şi să nu circule pe ambele sensuri. Organizarea de şantier va fi în albia râului şi se va circula mai mult pe mal. Le-am mai spus să asigure curăţarea roţilor“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Utilajele au fost pregătite pentru a începe treaba

image

În municipiu, vor fi executate lucrări în valoare de 8,4 milioane de euro din fonduri europene pentru decolmatarea albiilor, regularizarea râului. Între Pod Metalurgie şi Tudor Vladimirescu, muncitorii vor curăţa mai întâi răul de mâl şi vor stabiliza albia cu gabioane, adică acele plase de sârmă cu pietre. La fel, se va proceda şi între Podul de Piatră şi Nicolina, cele două sectoare având o lungime totală de 2,3 kilometri.

image
image

Din Tudor Vladimirescu până în Podul de Piatră, executantul lucrării va seca Bahluiul prin devierea apei cu ajutorul unor conducte. Ulterior, fundul răului va fi betonat pe o lungime de 2,5 kilometri. „Am recurs la această soluţie pentru a nu mai avea acel miros urât. Din luna mai, tunci când debitul Bahluiului este mai mic, vom ataca acest tronson. Vom face şi alt gard de piatră“, a spus inginerul Florin Lipan, reprezentant al firmei Dimar.

Malurile râului Bahlui vor fi stabilizate cu plase cu pietre

image

Lucrări ample sunt anunţate pentru zona Cicoarei, acolo unde va fi construit un dig de apărare coîmpotriva inundaţiilor de 3,8 kilometri, vor fi refăcuţi parapeţii de apărare şi supraînălţat digul existent între Pod Metalurgie şi Podul Sf. Ioan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite