Pacient din Iaşi orbit de doctor: „Medicii care te mutilează scapă mereu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Nedelcu şi-a pierdut vederea la un ochi după ce a fost tratat la Spitalul CFR. Bărbatul a apelat în prima fază la Colegiul Medicilor Iaşi, care a decis să o sancţioneze cu avertisment pe doctoriţa care l-a tratat. Indignat, ieşeanul s-a adresat justiţiei.

„Legea malpraxisului este de formă, este o lege în care medicii apără alţi medici, sancţiunea este infimă şi dată prea târziu“, este concluzia lui Corneliu Nedelcu (53 de ani), un ieşean care şi-a pierdut vederea la ochiul drept după ce a fost „cobaiul“ doctorului Narcisa Ianopol de la Spitalul CFR Iaşi.

Iaşi: Medicii de la Neurochirurgie acuzaţi de malpraxis

Ca şi zeci de alţi ieşeni care au suferit în spitalele din oraş, s-a plâns Colegiului Medicilor. Drama bărbatului a început în 2009, după ce a fost supus unor experimente cu Avastin, fiind injectat în ambii ochi cu acest medicament care nu este recunoscut de Agenţia Naţională a Medicamentului.

A cheltuit o avere pentru tratament

Bărbatul a scos din buzunar 6.400 de lei în speranţa că vederea i se va îmbunătăţi, aşa cum l-a asigurat medicul Ianopol. Tratamentul însă i-a agravat boala - retinopatie diabetică proliferativă moderată. După mai bine de un an de la plângerea întocmită, în 2010 a venit şi decizia autorităţii: medicul primar oftalmolog Narcisa Ianopol este sancţionată cu un avertisment. Abia anul acesta, în martie, doctorului Ianopol i s-a desfăcut contractul de muncă de la Spitalul CFR pentru că a continuat studiul clinic cu Avastin.

„Nu s-a făcut dreptate în cazul meu! O soluţionare corectă era ca pe toată perioada în care era investigat doctorul Ianopol să fie suspendat din funcţie. Nu e normal ca acest Colegiu al Medicilor să fie format exclusiv din medici. Este normal să-şi apere breasla, deciziile nu sunt obiective şi nici pedepsele pe măsură. Este de necrezut că un doctor care trebuia să-mi redea vederea, să mi-o ia cu totul şi să scape cu un avertisment“, spune mâhnit Corneliu Nedelcu. Ieşeanul a decis să se adreseze justiţiei şi se află în proces cu doctorul Narcisa Ianopol.

Numărul plângerilor care ajung la Colegiul Medicilor din Iaşi cu privire la modul în care pacienţii au fost trataţi de doctori este în creştere cu 30%. În 2009, din cele 37 de sesizări soluţionate, doar în cazul a şapte s-a decis că este vorba de abatere disciplinară. În cinci situaţii, medicii au primit mustrare pentru că au vândut medicamente pacienţilor, au folosit un limbaj neadecvat sau au eliberat rezultate eronate la analize.
Singura pedeapsă mai mare, ridicarea dreptului de liberă practică pentru trei luni, a fost dată unui medic primar de chirurgie pediatrică.

Acesta şi-a desfăşurat activitatea profesională fără autorizaţie de liberă practică valabilă, a asigurat asistenţă medicală unei paciente la domiciliu în condiţiile în care aceasta figura internată în spital, a semnat certificatul de deces, deşi cauza morţii nu a fost stabilită cu certitudine. Nici anul trecut pedepsele date medicilor nu au fost mai aspre. Din cele 47 de plângeri soluţionate, doar în cazul a 10 cazuri s-au dispus sancţiuni.

A aruncat cu placenta unei paciente după rezident

Dintre acestea, şapte cadre medicale au primit mustrare după ce au dat diagnostice greşite, nu au supravegheat pacienţii cu fracturi pe toată perioada imobilizării sau au emis certificatul de deces al pacientului la două ore de la producerea acestuia, deşi legea prevede eliberarea după 24 de ore de la deces. Cea mai mare sancţiune din 2010 a fost ridicarea dreptului de liberă practică pe o perioadă de o lună pentru un comportament cu totul şi cu totul înfricoşător. Medicul primar de obstetrică-ginecologie în cauză a vorbit injurios cu un medic rezident şi a aruncat cu placenta extrasă de la o pacientă spre acesta.

Conducerea Colegiului Medicilor susţine, însă, că sancţiunile sunt date conform legii. „Unii pacienţi ar vrea ca pentru o palmă să i se dea şapte luni de închisoare medicului, ori legea nu prevede aşa ceva. Rezolvăm destul de repede plângerile care ajung la noi, cam în 7-8 luni şi 1 an dacă se cere expertiză. Este un timp scurt dacă ne gândim că un proces durează 4-5 ani“, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite