Iaşi: Moldovenii care locuiesc în vile-palat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarii au zeci de camere, piscine în curte, lift interior şi grădini ca nişte oaze îngrijite de angajaţi speciali pentru întreţinerea cărora plătesc lunar mii de euro.

Oamenii de afaceri cu dare de mână şi-au ridicat vile de sute de metri pătraţi în care au făcut investiţii uriaşe şi au pus dotări moderne pentru a le asigura famiilor tot confortul. „Eu sunt mereu ocupat şi ţin foarte mult la securitatea şi confortul copiilor mei. De aceea nu m-am zgârcit la dotări", spune ieşeanul Gabriel Mardarasevici, proprietarul uneia dintre cele mai frumoase şi impozante vile din oraş.



Milionari discreţi


La acelaşi lucru s-au gândit şi oamenii de afaceri Gheorghe Cheşcu şi Ahmed Al Deiri, ale căror locuinţe stârnesc admiraţia şi curiozitatea vecinilor.

image

„Sunt foarte discreţi, nu-i ştiu personal, îi mai văd când vin acasă cu maşina. Am auzit că au şi piscină în curte şi că el este om de afaceri plecat des în Siria, de unde este de loc", spune Irina, vecină a familiei Al Deiri, care deţine o vilă de aproape 1.000 de metri pătraţi în Bucium.

Pentru îngrijirea unei vile care concurează ca mărime cu un bloc de apartamente este nevoie de mulţi bani. „În medie, cheltuielile pentru curăţenie, îngrijirea grădinii se ridică la 2.000 de euro lunar, iar facturile mai ajung la încă pe atât. Nu am făcut niciodată un astfel de calcul“, spune Gabriel Mardarasevici, care şi-a montat acasă chiar şi o pistă de bowling.

Vilă cât un bloc în centrul Botoşaniului

Alexandru Simionovici, fost parlamentar şi prefect la Botoşani, se bucură la pensie de o vilă care are o suprafaţă comparabilă cu cea a unui bloc de patru etaje. În urmă cu zece ani, botoşăneanul şi-a ridicat o casă de 1.500 de metri pătraţi.

image

Întreţinerea unei astfel de case îl costă pe proprietar undeva până în 1.000 de lei pe lună, făcându-i invidioşi pe proprietarii de apartamente care spre deosebire de Simionovici nu se pot bucura şi de splendoarea unei grădini cu arbuşti şi trandafiri în perioada caldă.

Fostul parlamentar spune că plăteşte puţin fiindcă locuinţa are izolaţii foarte bune.Pe perioada iernii, factura la gaz ajunge la circa 800 de lei pe lună, în condiţiile în care încălzeşte doar două dormitoare din cele şase, bucătăria şi casa scării. „Nu sunt cheltuieli foarte mari dar nici nu ţin să fac economii. M-am săturat, toată viaţa mea numai economii am făcut“, a spus Simionovici.

Încălzeşte doar încăperile care sunt locuite

Pentru energia electrică, Simionovici scoate lunar din buzunar în jur de 120 de lei. Alţi 50 de lei îi dă pe consumul de apă şi 60 de lei pentru curăţenie. Anual, pentru teren şi clădire, familia Simionovici  plăteşte circa 600 de lei la Direcţia de Taxe şi Impozite.

Citeşte şi:

Topul celor mai scumpe vile scoase la vânzare


Spaţiile de birouri scumpe şi fără clienţi

Piaţa locuinţelor noi a încremenit

Spre deosebire de alte locuinţe din oraş, casa fostului prefect nu a fost realizată în culori ţipătoare, aşa cum se întâmplă în cazul multor oameni de afaceri care au locuinţe impozante. Gândită în stil brâncovenesc, proprietatea este situată pe strada Cuza Vodă şi se încadrează perfect în arhitectura oraşului.

Întreţinerea unei vile poate fi extrem de constisitoare, însă nu şi atunci când locuinţa e ridicată cu cap, iar proprietarul, chiar dacă nu face economii, nu îmbrăţişează risipa. Cred că acest lucru e valabil la domnul Simionovici. Nu ţii toate becurile aprinse şi nici  nu încălzeşti camerele de care nu ai nevoie. Eu plătesc cam 600 de lei pe lună, dar mă folosesc de toate camerele“, a spus Liliana Amarandei, proprietara unui apartament cu patru camere din oraş.

O altă vilă impozantă ca mărime din Botoşani este cea a omului de afaceri Dan Mihăilă. Clădirea cu patru nivele are o suprafaţă desfăşurată de peste 1.000 de metri pătraţi. Cea mai mare proprietate privată din judeţul Neamţ măsoară 1.100 de metri pătraţi şi aparţine cetăţeanului turc Levi E. Bilge.

Suceava: Proprietar de castel, Tcaciuc stă după gratii

Cea mai somptuoasă casă din Suceava aparţine lui Severin Tcaciuc, condamnat la trei ani şi jumătate de puşcărie pentru evaziune fiscală. Acesta şi-a ridicat în 1997 un palat pe strada Armenească, în zona centrală. Vila are subsol, parter şi două etaje, suprafaţa fiind de 500 de metri pătraţi desfăşuraţi.

image

Construcţia este locuită de proprietar, nu este sediu de firmă şi este cea mai mare din oraş. Întreaga zidărie este in BCA şi cărămidă roşie, iar tâmplăria este din metal laminat. Interior placat cu marmură Pe acoperiş casa are terasă care dă spre o privelişte plăcută“, a spus Xenia Bodor, consilier şef la Serviciul Urbanism din Primăria Suceava.

Tcaciuc este singurul proprietar din oraş care are lift şi trei garaje. Astfel, la subsol, deţine o spălătorie şi o centrală proprie, dar şi casa liftului. La parter, acesta
şi-a făcut trei garaje pentru maşini, lângă care şi-a amenajat o bibliotecă spaţioasă. Urmează livingul, sala de mese, bucătăria, vestibulul, două băi, uscătorul de rufe şi terasa pentru micul dejun.

„La fiecare cameră avem terasă. Casa trebuia să aibă trei etaje, însă nu ne-au aprobat proiectul cei de la Consiliul Judeţean pentru protejarea  monumentelor istorice. Zona în care am construit noi se află în regim de protecţie“, spune Aneta Tcaciuc, soţia lui Severin.

Familia Tcaciuc a locuit foarte puţin la Suceava fiindcă cea mai mare parte din timp a petrecut-o în Austria, unde mai deţine o locuinţă. Interiorul este placat cu marmură în proporţie de 50%.

Bacău: Casa care poate fi transformată într-un hotel de patru stele

Cea mai mare casă din municipiul Bacău se află pe strada George Bacovia şi aparţine omului de afaceri Eugen Burcă. „Am vrut să fac ceva de care să profite în viitor şi copiii mei. O casă care să poată fi transformată mai târziu într-un hotel, dacă va fi cazul“, explică proprietarul.

image

Arhitectura îndrăzneaţă a casei este unul dintre punctele tari. Spaţiul de locuit este de 1.380 de metri pătraţi, iar costurile de întreţinere sunt pe măsura suprafeţei. „O factură de 1.500 de lei la gaz nu mi se pare exagerată, ţinând cont că este de 30-40 de ori mai mare decât un apartament. Depinde cât vrei să încălzeşti din casă“, spune Eugen Burcă. Omul de afaceri consideră că un astfel de palat merită toate sacrificiile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite