Piaţa locuinţelor noi a încremenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentele din cartierele rezidenţiale îşi găsesc greu cumpărători
Apartamentele din cartierele rezidenţiale îşi găsesc greu cumpărători

Dezvoltatorii imobiliari din Iaşi vând foarte greu apartamentele, însă nu sunt dispuşi să reducă preţurile. Din cauza lipsei de finanţări, dar şi a cumpărătorilor, majoritatea companiilor au încetinit ritmul de construcţie a proiectelor.

Cele mai mari proiecte imobiliare ale Iaşiului ar fi trebuit să fie gata de mult timp, însă au încremenit odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare impuse de bănci. La proiectul Arena Rezidenţial din Tătăraşi nu se mai construieşte nimic de anul trecut, în timp ce la Dream Village, cartier situat între Dacia şi Păcurari, planurile dezvoltatorilor au rămas deocamdată în aer. Nici în cartierele Green Park şi Copou Bellevue lucrările nu au fost realizate la timp din cauza crizei financiare.

„Proiectul Copou Bellevue cuprinde patru blocuri de locuinţe, dintre care două sunt deja locuite. Am vândut circa 60% din apartamentele din cel de-al treilea, iar din martie sperăm să începem lucrările la cel de-al patrulea bloc“, a afirmat Valerian Florea, directorul proiectului Copou Bellevue, cartier care ar fi trebuit teoretic să fie finalizat până acum.

Foarte puţine tranzacţii

Agenţii imobiliari spun că locuinţele noi sunt foarte greu de cumpărat din cauza preţurilor mari, dar şi din cauza condiţiilor drastice de creditare ale băncilor. „Au mai fost ceva solicitări datorită programului «Prima casă», dar clienţii s-au limitat la a semna antecontracte fiindcă nu au ştiut care vor fi condiţiile noi din cadrul programului guvernamental. Cele mai multe au fost doar intenţii, nu cred că se vor finaliza tranzacţiile“, a afirmat Cristian Cernescu, agent imobiliar.

Clienţii nu vor proiecte

Fiindcă dezvoltatorii nu-şi mai pot respecta promisiunile în ceea ce priveşte termenul de predare al apartamentelor, foarte mulţi clienţi se feresc să cumpere locuinţe aflate în faza de proiect.

În plus, temerile potenţialilor clienţi au fost alimentate de scandaluri precum ancheta din dosarul „Mansarda“, când zeci de ieşeni au rămas fără bani după ce au achitat costul locuinţei dinainte. „Oamenii nu mai au încredere să cumpere din faza de proiect, fiindcă au văzut ce s-a întâmplat în scandalul «Mansarda»“, a adăugat Cristian Cernescu.

Preţul locuinţelor în Copou Bellevue
- Apartament cu o cameră: 57.750 de euro;
- Apartament cu două camere: 78.000 de euro;
- Apartament cu trei camere: 98.000 de euro.

Preţul locuinţelor în Green Park 
- Apartament cu o cameră: de la 60.000 de euro;
- Apartament cu două camere: de la 70.000 de euro;
- Apartament cu trei camere: de la 80.000 de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite