Iaşi: Mamă şi fiică, colege în clasa a V-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria îi explică mamei sale cum să rezolve tema dată de profesori
Ana-Maria îi explică mamei sale cum să rezolve tema dată de profesori

Femeia avea doar trei clase, iar anul trecut a decis să se pună „cu burta pe carte“. Acum este elevă în clasa a V-a, la fel ca fetiţa ei Ana-Maria (11 ani).

Situaţia materială de acasă nu i-a permis Dorinei Călin să termine şcoala. Anul trecut, ieşeanca  de 29 de ani s-a înscris în clasa a III-a şi a făcut două clase într-un singur an. Munceşte doar cu ziua, face curăţenie în case sau mai ajută la piaţă. Vrea însă o slujbă stabilă, aşa că şi-a luat inima în dinţi şi s-a înscris în programul „A doua şansă“, care se derulează la Grupul Şcolar „Virgil Madgearu“.

În toamnă a trecut în clasa a V-a şi merge la şcoală împreună cu fiica ei Ana-Maria (11 ani), care este în acelaşi an, dar la program normal. Femeia îşi face timp şi fuge de la muncă la ore doar cu gândul că peste puţin timp va avea o diplomă.

Citeşte şi:

Iaşi: Facultatea Virtuală de la Universitatea „Cuza“, îngropată de orgolii

Iaşi: Face meditaţii cu elevii pe Messenger

 „Am lucrat la o brutărie mai mult timp, ştiu să fac de toate, dar am vrut să am o diplomă, o calificare. Nu puteam să mă angajez pentru că nu ştiu carte, aşa că am zis ca măcar opt clase să am“, spune încrezătoare Dorina. Profesorii susţin că femeia îşi dă silinţa să înveţe cât mai bine. „Vine la ore, fuge de la muncă, ceea ce este de apreciat. Se vede că vrea să înveţe“, explică Vasile Posmangiu, dirigintele Dorinei.

Meditaţii de la fiică

Un sprijin important primeşte de la fata ei, şi ea elevă în clasa a V-a, şi recunoaşte că cea mică îi oferă meditaţii. „Dimineaţa nu sunt acasă, mai muncesc cu ziua şi lipsesc de la şcoală. Am mare noroc că seara vine fetiţa acasă şi îmi arată ce au făcut la ore şi nu rămân astfel în urmă cu materia. Eu o mai întreb unde nu ştiu şi ea îmi arată. Ea se pricepe mai bine“, spune Dorina. Obiectul preferat al amândurora este limba română.

Mândră de curajul mamei este şi Ana-Maria. „Mă bucur tare mult că mama vine la şcoală să înveţe. Ne ajutăm mereu la teme, îi mai arăt eu ce am făcut la şcoală, mama mai vine cu idei şi ne descurcăm“, explică fata.

Fac şcoală ca să aibă permis de conducere

În programul „A doua şansă“ sunt înscrise 32 de persoane la învăţământul primar şi 39 în clasele V-X. Mulţi recunosc că au decis să înveţe alfabetul şi să obţină o diplomă pentru a putea face şcoala de şoferi. „Am umblat toată ţara, sunt gospodar, dar fără opt clase nu pot să iau permisul. Vreau să mă duc şi eu cu familia undeva şi nu pot din cauză că nu am studii“, spune  Ionuţ (33 de ani).




Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite