Iaşi: Limbaj de traficanţi de ţigări: „Am scăpat de tanti Doina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 10 persoane reţinute zilele trecute la Iaşi pentru trafic cu ţigări de contrabandă şi alcool foloseau un limbaj codificat. 

Procurorii ieşeni susţin că membrii reţelei anihilate în urmă cu câteva zile aveau pus la punct un sistem complex de rulare şi depozitare a mărfii. Ţigările erau transportate cu maşini, scutere şi căruţe de către diferite persoane, inclusiv minori şi bolnavi psihic, şi erau depozitate pe perioade scurte de timp în poduri de case, congelatoare sau tomberoane de gunoi.

Citeşte şi:

Iaşi: Mandate de arestare preventivă în cazul contrabandei cu ţigări şi alcool (UPDATE VIDEO)

Vameşii erau „băieţi de nota 10“
Suspecţii nu au neglijat nici modul în care discutau la telefon despre operaţiuni. Într-o convorbire telefonică dintre Cătălin Niţă şi Vasile Dascălu, două dintre cele zece persoane reţinute de procurori, primul i-a cerut o ofertă pentru „dintr-ălea puturoase“, respectiv ţigări „Plugarul“. În alte discuţii telefonice interceptate de procurori, aceleaşi ţigări  erau denumite „căruţe de arătură“.

Ţigările „Winston“ erau „din alea albastre, cu vultur, cu guler alb, nu roşu“. Nici ţigările „Doina“ nu au scăpat de botezul suspecţilor, acestea fiind denumite „tanti Doina“. Când marfa urma să fie introdusă în ţară pe la Stânca-Costeşti, cei care se ocupau de transport primeau diferite informaţii despre situaţia de la frontieră: „nu s-a putut săpa“, „a fost umed“ sau „a ieşit împăratul“. Acestea sunt doar câteva dintre atenţionările codificate transmise celor de peste graniţă.

Într-una din convorbirile interceptate, un bărbat pe nume Gabi i-a relatat unuia dintre suspecţi că „amicul lor a fost oprit de «cei cu V» (n.r.-vamă), dar că va primi doar o amendă“, arată procurorii. În aceeaşi zi, suspectul i-ar fi povestit unei alte persoane că vameşii „au fost băieţi de nota 10“ pentru că nu i-au făcut dosar penal „omului său“, şi că au păstrat 16 cartuşe, diferenţa dintre cele cele existente şi cele consemnate în procesul-verbal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite