Iaşi: Edilii dezvoltă oraşul doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Primăriei şi ai Consiliului Judeţean le-au prezentat cu mare fast oamenilor de afaceri stadiul investiţiilor cu bani UE. De partea cealaltă, reprezentanţii mediului privat veniţi astăzi la Parcul Tehnopolis s-au artăt neîncrezători în promisiunile aleşilor.

Autogară regională în Tudor Vladimirescu, reţele rutiere moderne cu piste de biciclete în Copou, Podu Roş, CUG, Târgu Cucu sau asfaltarea unor drumuri judeţene, acestea au fost câteva dintre promisiunile edililor prezentate astăzi oamenilor de afaceri din Iaşi adunaţi la Parcul Tehnologic Tehnopolis. Marile proiecte de infrastructură, în valoare de sute de milioane de euro şi promise pe hârtie pentru oraş, nu i-au convins pe reprezentanţii mediului privat.

Citeşte şi:

Edilii pun la dospit proiectul de la Ciric

Iaşi: Plaje şi terenuri de sport în zona de agrement Ciric

Directorul Primăriei Cosmin Coman a prezentat proiectele pregătite de municipalitate.

image

„Printre proiecte nu sesizez elemente care să dezvolte partea economică a municipiului, prin care se pot aduce bani la bugetul local“, a afirmat Corneliu Velişcu, directorul societăţii Melcret. Lipsa de strategie a fost subliniată şi de omul de afaceri şi consilierul local Sorin Ionescu. „Se urmăreşte cu mare apetit cheltuirea banilor pe străzi şi trotuare, ceea ce s-a făcut, cu rezultate execrabile, şi cu creditul Dexia“, a spus Ionescu. Până în prezent, Primăria a reuşit să demareze lucrări pe proiecte care însumează aproape 10 milioane de euro, cu fonduri europene disponibile înainte de 2007.

Modernizare printre mizerii

Din banii nerambursabili oferiţi după integrarea ţării în Uniunea Europeană, municipalitatea nu a demarat lucrările pe niciunul dintre proiectele promise, care sunt estimate la 150 de milioane de euro. Singurul proiect de acest fel urnit de municipalitate este cel de amenajare a zonei de agrement Ciric. Edilii au reuşit după doi ani să lanseze selecţia pentru execuţia lucrărilor în prima etapă din această investiţie estimată la 40 de milioane de lei. Jumătate din fonduri sunt achitate de municipalitate, iar restul este contribuţia Uniunii Europene.

Printre lucrările care vor fi realizate în acest spaţiu în următorii doi ani se numără şi amenajarea unei plaje. Şi în acest proiect se dă dovadă de lipsă de strategie, spaţiul va fi modernizat fără decolmatarea în prealabil a lacului Ciric.

Aeroportul, ultimul proiect pe lista CJ

La finalul listei de proiecte prezentată astăzi de şefii judeţului s-a aflat şi investiţia în aerogara ieşeană, estimată la 190 de milioane de euro. Oamenii de afaceri au susţinut că aeroportul este cartea de vizită a oraşului şi ar trebui modernizat. Totuşi, vicele CJ, Constantin Adăscăliţei, a spus că încă sunt probleme juridice cu terenul, iar lucrările la o nouă pistă sunt blocate.

Citeşte şi:

Iaşiul, condamnat la izolare de aleşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite