Iaşi: Cum acţionau contrabandiştii de usturoi: luau legumele fără acte şi le vindeau în supermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chelaru (dreapta) şi Constantin Popa
Mihai Chelaru (dreapta) şi Constantin Popa

Mai multe persoane care s-ar fi îmbogăţit ilegal de pe urma usturoiului au fost prinse de procurori la începutul săptămânii. Reţeaua, spun anchetatorii, era organizată pe paliere ierarhice. Liderii grupării erau sprijiniţi de apropiaţi şi un grup de persoane care îşi oferea ajutorul pentru bunul mers al afacerii.

Principalii suspecţi, Ovidiu Lungu (20 de ani), Constantin Popa (41 de ani) şi Mihai Chelaru (40 de ani), ar fi pus bazele reţelei la începutul acestui an. Marfa provenea din Republica Moldova şi China. Legumele erau aduse la Iaşi de cetăţeni de peste Prut, pe la Punctul de Trecere al Frontierei de la Sculeni. Activitatea ar fi fost coordonată în general de Afanasie Gandraman şi Veaceslav Podlesnov, cetăţeni moldoveni. Legumele erau transportate cu TIR-ul sau camioanele personale la trei depozite din Iaşi.


De exemplu, potrivit procurorilor, numai un singur membru al reţelei din Republica Moldova figurează în perioada ianuarie - decembrie 2010 cu 260 de intrări în România. Întrucât gruparea avea nevoie de o societate cu ajutorul căreia să vândă legumele, s-ar fi luat legătura cu Sultan Muhanad (34 de ani), cetăţean irakian şi administrator la SC Ama Ahmed Impex 2006 SRL Bucureşti, care deţinea standuri în complexul Doraly din comuna Afumaţi. Acesta ar fi acceptat să primească marfa fără acte de la membrii grupării ieşene şi să vândă în aceeaşi manieră produsele agricole.

Anchetatorii au confiscat marfa şi banii găsiţi la percheziţii


Persoane fără adăpost, administratori de firmă


Potrivit declaraţiei uneia din persoanele cercetate, se efectuau şi câte trei transporturi de usturoi pe săptămână de la Iaşi, între 5 şi chiar 20 de tone, către societatea cetăţeanului irakian.
După ce au supravegheat unul din transporturile de usturoi, anchetatorii au descoperit că persoanele care erau cu marfa aveau ca document justificativ de provenienţă şi transport o factură fiscală falsă emisă de SC MICHELINOS SRL Iaşi către o societate din Bucureşti, firma ieşeană fiind administrată fictiv de două persoane fără domiciliu, care dormeau în scări de bloc. Anchetatorii mai arată că prin Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni sunt introduse în medie 5 tone de usturoi la fiecare 24 de ore, în limite aparent legale.

„Frăţia Usturoiului“ a fost lăsată în libertate

Procurorii ieşeni au început urmărirea penală pentru 17 persoane, iar cinci dintre acestea au fost reţinute marţi seară pentru 24 de ore. Cristian Popa, Ovidiu Lungu, Mihai Chelaru, presupuşi capi ai reţelei, Sultan Muhanad, cetăţean arab, şi Veaceslav Podlesnov, cetăţean basarabean au fost duşi ieri după amiază la Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă.

Ovidiu Lungu şi Veaceslav Podlesnov


„Nu prea sunt probe. Sunt nişte interceptări care nu ni s-au arătat. În rest au fost ridicate nişte ştampile şi acte“, a spus avocatul Liviu Bran, apărătorul lui Ovidiu Lungu şi Cristian Popa. Procurorii susţin că prejudicial creat prin neplata taxelor, accizelor şi a impozitelor datorate bugetului de stat este de 500.000 de euro.

Ovidiu Lungu şi Veaceslav Podlesnov (stânga)


Oamenii legii au confiscat în urma celor 18 percheziţii din Iaşi  şi a celor cinci din Bucureşti şi Ilfov 134.510 lei, 19.235 de euro, 39.500 de kilograme de cartofi, 2.389 de kilograme de usturoi, 181 de pachete de ţigări din Republica Moldova,  un pistol cu aer comprimat, cinci laptopuri, 13 ştampile de al diverse firme şi documente. De asemenea, a fost pus sechestru pe mai multe autoturisme şi camioane. Tribunalul Iaşi a respins propunerea de arestare preventivă a celor cinci persoane reţinute de procurorii DIICOT marţi noapte.

Citiţi şi:

"Frăţia Usturoiului" a scăpat de cătuşe (UPDATE VIDEO)

În schimb, judecătorii au luat pentru toţi măsura obligării de a nu părăsi localitatea. „Procurorii nu au reuşit să cuantifice prejudiciul, vorbind doar de unul potenţial. S-a cerut arestarea lor pentru contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat. Am dovedit că singura legătură dintre ei e faptul că sunt pieţari“, a declarat aseată avocatul Liviu Bran.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite