"Frăţia Usturoiului" a scăpat de cătuşe (UPDATE VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane au fost ridicate, marţi dimineaţă, direct din pat de anchetatori şi aduse la audieri. Acestea sunt cercetate pentru că ar fi introdus în ţară, prin diferite „artificii", zeci de tone de usturoi, care apoi ar fi ajuns în hipermarketuri.

Ora 22.55 Tribunalul Iaşi a respins în urmă cu puţin timp propunerea de arestare preventivă a celor cinci persoane reţinute de procurorii DIICOT marţi noapte. În schimb, judecătorii au luat pentru toţi măsura obligării de a nu părăsi localitatea. "În primul rând procurorii nu au reuşit să cuantifice prejudiciul, vorbind doar de unul potenţial. S-a cerut arestarea lor pentru contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat. Am dovedit că singura legătură dintre ei e faptul că sunt pieţari. Niciunul dintre inculpaţi nu a trecut graniţa să facă contrabandă", a declarat avocatul Liviu Bran.

Ora 17.00 "Cantităţile erau depozitate şi comercializate la depozit en-gross, pe raza municipiului Iaşi, Bucureşti, fără documente justificative şi prin folosirea unor societăţi comerciale aflate în administrarea  fictivă a a unor persoane interpuse, toate cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale afernete veniturilor deţinute. Membrii grupării au derulat şi achiziţii intercomunitare de legume-fructe, prin intermeduiul unor firme interpuse, mărfuri care au fost vândute fără întocmirea de documente legale", a declarat Daniel Horodniceanu, procuror DIICOT Iaşi.   Astfel, membrii grupării au reuşit să introducă în ţară  ilegal 60 de tone de usturoi şi cartofi.

 „Nu prea sunt probe. Sunt nişte interceptări care nu ni s-au arătat. În rest au fost ridicate nişte ştampile şi acte. Nu s-a stabilit un prejudiciu. Din punctul meu de vedere, clienţii mei sunt nevinovaţi. Ei sunt şi la prima abatere", a spus avocatul Liviu Bran, apărătorul lui Ovidiu Lungu şi Cristian Popa.

 Oamenii legii au confiscate în urma celor 18 percheziţii din Iaşi  şi a celor cinci din Bucureşti şi jud Ilfov 134.510 lei, 19.235 euro, 39.500 kilograme de cartofi, 2.389 kilograme de usturoi, 181 pachete de ţigări din Republica Moldova,  un pistol cu aer comprimat, cinci laptopuri, 13 ştampile de al diverse firme, facturi, documente. De asemenea, a fost pus sechestru pe un Audi A8, o camionetă Mercedes, un microbus Iveco, un cap tractor MAN, un jeep Mercedes, un camion MAN, un TIR Volvo.

15.50Procurorii susţin că reţeaua ar fi creat un prejudiciu de 500.000 de euro prin neplata taxelor, accizelor, impozitelor datorate bugetului de stat.

 15.00 Cele cinci persoane reţinute au fost aduse la Tribunal cu propunere de arestare preventivă.

11.10 Mare parte din marfa ilegală, spun surse judiciare, ar fi fost depozitată într-un garaj din localitatea Leţcani ce ar aparţine lui Mihai Chelaru. Avocatul Vlad Gust, apărătorul lui Chelaru, susţine însă că ieşeanul ar fi închiriat spaţiul unor persoane şi că nu ştia la ce este folosit.

Pentru prinderea membrilor reţelei, mai mulţi cetăţeni basarabeni ar fo fost verificaţi de oamenii legii. Potrivit unor surse, oamenii legii ar fi confiscat nişte autoturisme iar pe proprietarii lor i-ar fi condus la vamă.

Mihai Chelaru (dreapta) şi Constantin Popa

10.10 Cinci persoane au fost reţinute în urma audierilor maraton de azi-noapte de la Parchet. Cel mai probabil, procurorii vor face propuneri de arestare preventivă pentru Constantin Popa şi Ovidiu Lungu, consideraţi capii reţelei, Mihai Chelaru, cetăţeanul arabSultan Muhanad şi cetăţeanul basarabean Veaceslav Podlesnov. Aceştia ar putea fi aduşi la Tribunal în jurul orei 12.00. „Contribuţia domnului Chelaru în acest dosar este incertă. Procurorii nu au reuşit să contureze faptele dumnealui“, a spus avocatul Vlad Gust, apărătorul lui Mihai Chelaru.

Vezi video de la intervenţia mascaţilor:

 04.52. Ofiţerii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), "mascaţii", poliţiştii de Frontieră şi comisarii Gărzii Financiare au descins ieri dimineaţă la locuinţele a 20 de persoane din Iaşi şi Bucureşti, care ar fi făcut afaceri dubioase cu legume şi fructe. Suspecţii au fost duşi în faţa procurorilor DIICOT pentru audieri.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, mai multe persoane ar fi introdus în ţară, în special, cantităţi mici de usturoi din spaţiul extracomunitar. Marfa era depozitată în Iaşi, iar când se strângea o cantitate mai mare era trimisă spre Bucureşti, unde ajungea în diferite hipermarketuri.

Surse judiciare susţin că filiera pe care intrau produsele era China- Rusia- Republica Moldova- România. Astfel, membrii reţelei ar fi reuşit să introducă în ţară şi să comercializeze, în perioada septembrie-decembrie 2010, tone de usturoi, iar pentru realizarea afacerii erau folosite şi o serie de firme fantomă.

Printre cei care au fost aduşi ieri după- amiază la audieri se numără şi Constantin Popa şi Ovidiu Lungu, consideraţi capii reţelei, Ciprian Mocanu, Ioan Chelaru şi Iulian Cioclu.

Aceştia împreună cu alţi ieşeni sunt cercetaţi pentru constituire, aderare sau sprijinire de grup infracţional organizat şi contrabandă.

Procurorii DIICOT vor decide astăzi dacă vor propune arestarea preventivă a membrilor reţelei.

Vom reveni cu amănunte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite