Iaşi: Dosarul „mansardelor fantomă” a fost îngropat de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Acatincă s-a sinucis în noiembrie 2008
Ciprian Acatincă s-a sinucis în noiembrie 2008

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi au închis dosarul ţepei de 1,57 milioane de euro. După aproape un an de cercetări anchetatorii au dispus încetarea procesului penal pentru Ciprian Acatincă, patronul firmei care le-a promis păgubiţilor că le va construi mansarde ieftine, pentru că acesta a decedat. De asemenea, s-a hotărât neînceperea urmăririi penale pentru soţia acestuia pentru complicitate la înşelăciune î

Cînd vine vorba despre prejudiciul cauzei magistraţii anticorupţie se rezumă să spună: management defectuos. Procurorii au disjuns însă alte trei dosare din cel al „mansardelor fantomă", de care au scăpat foarte repede trimiţându-le la Parchetele de pe lângă Tribunal şi Judecătoria Iaşi.

CITEŞTE AICI cum s-a luat cu acte false acoperişul unui bloc pe care s-a construit o mansardă

Cei 50 de ieşeni care sperau că firma Rom Consult Group SRL le va construi mansarde la preţuri avantajoase au rămas fără bani,fără casă şi cu zeci de mii de euro datorii la bănci. Mai mult, speranţa că procurorii le vor face dreptate şi că vor da de urma banilor s-a năruit pe 14 ianuarie când dosarul „mansardelor fantomă" a fost închis. Procurorii anticorupţie nu au găsit niciun vinovat pentru tunul de 1,57 milioane de euro, ba mai mult au împărţit dosarul în trei şi l-au trims colegilor de la Parchetele de pe lângă Tribuanlul şi Judecătoria Iaşi.

Magistraţii anticorupţie au dispus încetarea urmăririi penale pentru Ciprian Acatincă, patronul firmei Rom Consult Grup SRL pentru că acesta a decedat. Pentru Mihaela Acatincă, fostul director economic al firmei s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru complicitate la înşelăciune în convenţie.

Anchetatorii au precizat în ordonanţa de încetare a urmăririi penale că situaţia în care a ajuns firma Rom Consult Grup SRL s-a datorat managementului defectuos. „Acesta a constat pe de o parte în păstrarea stocurilor, fără a încerca valorificarea lor, şi pe de altă parte în neurmărirea încasării în timp a creanţelor (ajungându-se la sume de recuperaz de 85.208 lei- valoare contabilă la 31 octombrie 2008), neefectuarea acestor demersuri conducând la prescrierea recuperării creanţelor. Apreciez că fapta învinuitului Acatincăi Ciprian reprezintă o încălcare a obligaţiilor contractuale, deci a legii civile şi nu a celei penale. Raportat de decesul învinuitului se va dispune încetarea urmăririi penale", precizează procurorul de caz. În cazul soţiei lui Ciprian Acatincă, Mihaela procurorii menţionează că aceasta a declarat că nu cunoştea problemele cu care se confrunta firma.

Din dosarul ţepei de 1,57 milioane de euro procurorii au disjuns alte trei.  Acatincăi Mihaela va fi cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un alt scop. La aceeaşi instituţie a fost trimis un dosar legat de plângerile SC Resy Paper SRL Iaşi şi Ionel Ghilan pentru înşelăciune. Aceştia au formulat plângere pentru Ciprian Acatincă legat de două contracte de împrumut, care nu au legătură cu restul părţilor implicate.

Un al treilea dosar va ajunge pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care vor trebui să-l cerceteze pe Ion Ticu  pentru înşelăciune. Acesta a încheiat un contract cu firma lui Acatincă în urma căruia trebuiau să se construiască mai multe mansarde  în blocul în care locuia, iar două să-i revină lui.

„Între numitul Ticu Ioan şi părţile vătămate nu au existat relaţii contractuale în mod nemijlocit, iar acesta nu le-a promis vânzarea unor apartamente şi nici nu a încasat bani. Activitatea numitului Ticu Ioan trebuie analizată doar cu privire la contractele încheiate pentru locuinţa din Aleea Sucidava", se precizează în ordonanţa procurorilor.

Reprezentanţii DNA susţin că aceste trei dosare nu mai erau de competenţa lor. „Prejudiciul în aceste cauze erau de sub un milion de euro şi nu mai atrăgeau competenţa noastră", a spus procurorul Luminiţa Merişescu, purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi.

„Toţi au scăpat, iar noi nu ne vom mai recupera niciodată banii. Plus că avem de plătit la bancă 30 de ani de acum", a spus unul dintre păgubiţi. În perioada 2007-2008, 50 de ieşeni au plătitun sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro pentru ca firma lui Ciprian Acatincă să le construiască mansarde.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite