Digul care a salvat Galaţiul de inundaţii, premiat la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: 16 lucrări au fost premiate la prima ediţie a Târgului Internaţional de Inventică
Iaşi: 16 lucrări au fost premiate la prima ediţie a Târgului Internaţional de Inventică

Prima ediţie a Târgului a avut loc la Facultatea de Hidrotehnică şi Geodezie de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi". Marele premiu al evenimentului a revenit unei echipe din Baia Mare care a conceput digul care vara aceasta a salvat Galaţiul de prăpăd.

16 invenţii au fost premiate la Târgul Internaţional care s-a desfăşurat zilele acestea la Iaşi la iniţiativa Societăţii Inventatorilor din România. Marele Premiu a fost adjudecat de o echipă din Baia Mare condusă de inginerul Paul Mateescu.

„Proiectul câştigător a fost în concordanţă cu tematica din acest an a târgului, anume Tehnici inovative de protecţie a populaţiei împotriva manifestărilor periculoase a fenomenelor meteorologice datorate schimbărilor climatice. Invenţia se află deja în producţia în serie şi rezolvă o problemă majoră", a precizat Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor din România.

Ideea realizării digului modular i-a încântat pe cei trei ingineri care fac parte din echipa de realizare încă din anul 2006. Doi ani după aceea o societate din Baia Mare a demarat producţia în serie a digurilor.

Rezistă la presiuni de până la 100 de kilograme pe 10 centimetri pătraţi

Acestea au fost utilizate deja cu succes vara aceasta la inundaţiile care ameninţau să acopere oraşul Galaţi, fiind vizitate inclusiv de preşedintele Băsescu.

Concret, un modul consta într-o ramă de metal pe care este sudată o placă, tot din metal. Angrenajul se ancorează în pământ, iar modulele sunt interconectate cu manşoane de cauciuc. Acestea pot rezista la presiuni de până la 100 de kilograme pe 10 centimetri pătraţi.

Preţul unui kilometru de dig modular este de 2 milioane de lei şi include 660 de panouri.

Târgul de invenţii, care este singura manifestare de acest gen din ţară şi una dintre puţinele din Europa îşi propune să premieze cu ocazia ediţiilor viitoare lucrări care au potenţialul de a schimba sau de a îmbunătăţi viaţa în societate. „Sperăm ca această manifestare să atragă mai multe invenţii în producţia în serie, fapt ce ar putea avea ca efect inclusiv creşterea economică a României", susţine preşedintele Societăţii Inventatorilor din România.

Citeşte şi:

Iaşi: Rochia şi masca antistres, la Târgul Internaţional de Inventică (Foto)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite