Iaşi: Angajaţii de carton erau măcelari şi zidari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii şi absolvenţii de pe urma cărora s-au obţinut ilegal subvenţii de către administratorii unor firme din Gorban şi Răducăneni erau angajaţi pe hârtie în diferite domenii.

Cele peste 300-400 de persoane care ar fi fost angajate fictiv la 15 firme din Răducăneni şi Gorban deveneau peste noapte zidari, muncitori, pompagii, vânzători sau măcelari.

În acte, şomerii cu vârste de peste 45 de ani şi absolvenţii  de facultatea ar fi lucrat la societăţile consilierilor locali  Lucian Lupu şi Gabriel Barbălată şi ale apropiaţilor acestora, iar conturile firmelor ajungeau subvenţiile de la stat. Mare parte din bani ar fi intrat în buzunarele patronilor. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, o parte dintre oameni nu ar fi ştiut că sunt angajaţi. Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma consilierului Gabriel Barbălată, Piramida Oil SRL, a crescut simţitor în perioada 2007-2009. Pe timp de criză, alesul a reuşit să angajeze de la 19 la 31 de oameni, iar cifra de afaceri a firmei sale s-a ridicat de la 1,5 milioane de lei, acum trei ani, la 2,3 milioane de lei, anul trecut.

140 de persoane cercetate

„Am doar o firmă. Într-adevăr, am mai angajat şi absolvenţi. Am plătit dările la stat, am plătit salarii. Unii dintre ei nu mai lucrează la mine“, a declarat consilierul Gabriel Barbălată. În schimb, firma Agrodrag Bazga SRL a ajuns de la opt angajaţi în 2008 la unul singur în 2009.

Societatea Robi Cris 2007 SRL a intrat în insolvenţă, iar altele după ce au depus în 2007 declaraţii că nu au desfăşurat activităţi de la constituire, în 2008 figurează cu 7 sau chiar 26 de angajaţi. Lucian Lupu şi Gabriel Barbălată şi alte 138 de persoane vor explica la sfârşitul lunii procurorilor DNA unde s-au evaporat subvenţiile de la stat. 

Mai citiţi:

Reţetă de făcut bani: Şomeri angajaţi de formă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite