Afaceri studenţeşti pe timp de criză la Iaşi: pijamale şi şosete vândute pe datorie şi în rate (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii cazaţi în campusurile universitare ieşene au găsit soluţia pentru a face rost de bani de buzunar în condiţiile economice actuale: comerţul. Aceştia vând haine, cărţi, lucrări de licenţă, bijuterii şi accesorii la „preţuri studenţeşti". Pentru a atrage tot mai mulţi clienţi sunt dispuşi să dea marfa pe loc şi să primească banii mai târziu sau chiar în două rate.

Inventivitatea studenţilor a ieşit din nou la iveală. Pentru a-şi îmbunătăţi traiul tinerii apelează la negoţ. Afacerile cele mai de success s-au dovedit a fi cele din căminele studenţeşti. Unii se deplasează chiar până în capital pentru a-şi face stocul de marfă.

Este şi cazul Ionelei (20 de ani), studentă în anul al II-lea la Facultatea de Hidrotehnică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi", care este cazată în campusul „Tudor Vladimirescu".

De câteva luni, tânăra se ducu o dată pe lună la complexul en-gros „Dragonul Roşu" din Bucureşti şi se aprovizionează cu marfă în valoare de 1.000 de lei. „Mă duc cu părinţii prietenului meu în capital pentru că ei au un drum lunar la Bucureşti. M-am gândit că este o şansă să fac şi eu nişte bănuţi în plus. Eu iau ce mi se pare mie mai tineresc şi de calitate, ce cred eu că poartă tinerele", spune Ionela.

Iaşi: Student cu afacere fără de moarte

Pentru a ieşi în câştig, studenta adaugă la fiecare produs între 0,5 şi 2 lei. „Nu pot să cer prea mulţi bani, trebuie să fie nişte preţuri cât de cât accesibile, care să atragă tinerele", spune Ionela.

image

Marfa este ţinută într-o geantă de voiaj

Haine vândute pe datorie

Tânăra are şi „simţ afacerist". Pentru a-şi atrage şi păstra clienţii, Ionela le oferă oportunitatea ca produsele să fie achitate în două tranşe sau la o săptămână de la achiziţionarea sa.

„Am noroc că stau la cămin, sunt colege de la alte camere de pe palier pe care le ştiu din vedere şi în cazul lor accept să-mi dea banii mai târziu sau pe bucăţi. Se ştie că studenţii niciodată nu au bani şi când nu-şi pot achita hainele pe loc, le înţeleg", spune Ionela.

image

Clientele caută curioase prin geamantanul cu marfă

Clientele se declară mulţumite de marfă şi de preţ. „Sunt produse care arată bine, sunt calitative şi preţul este accesibil. Important este şi că pot să achit în rate şi aşa îmi convine“, spune Manuela, una dinte clientele tinerei.

Preţurile produselor comercializate de Ionela

Bluză: 16-22 de lei

Pijamale: 25 de lei

Şosete: 2,5 lei/perechea

Sutien: 8 lei

Curea: 15 lei

Geantă: 17-25 de lei

Servicii oferite de studenţi pe site-uri

Comerţul cu haine nu este singura afacere a studenţilor. Aceştia comercializează şi cărţi, licenţe, bijuterii sau prestează diverse servicii.

Lucrare de licenţă pe Mediu: 100 de euro

Cărţi de medicină: 120 de lei

Cafea: 55 de lei/kg

Bijuterii handmade: 18 lei

Breloc: 15 lei

Accesorii gravate pentru animale: 18 lei

Handsfree: 60 de lei

Masaj anticelulitic: 20 de lei/şedinţa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite