Iaşi: Absolvenţii de facultăţi schimbă titularizarea pe job-uri în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul de mizerie şi elevii nerespectuoşi îi determină pe absolvenţii de facultate să renunţe la profesia de dascăl. Aceştia preferă să plece în străinătate pentru că se câştigă mai bine.

Astăzi s-a dat startul depunerii dosarelor pentru titularizare, dar studenţii din ultimul an nu se înghesuie să se înscrie. Asta pentru că nici nu li se oferă şansa întrucât teza de licenţă o susţin după 25 iunie, termen limită pentru depunerea de dosare, dar şi pentru că li se pare o meserie nerentabilă.

Reducerea salarială cu 25% în rândul bugetarilor le-a pus capac studenţilor. Aceştia renunţă fără regrete la profesia de dascăl şi se îndreaptă spre străinătate. Ana Maria Cosovanu termină anul acesta Facultatea de Germană, dar gândul de a deveni profesoară este departe de ea. Părinţii ei sunt cadre didactice şi este hotărâtă să nu treacă prin aceleaşi experienţe ca ei.

Citeşte şi:

Iaşi: Dascălii se pregătesc să iasă în stradă

Nu doreşte sub nicio formă să fie profesor, visează în schimb să-şi deschidă un birou de traduceri. După susţinerea tezei de licenţă va pleca în Germania, la Konstanz unde va lucra ca ospătar. Asta a fost meseria pe care a practicat-o şi vara trecută. „Părinţii mei sunt profesori, noi suntem cinci fraţi şi situaţia este destul de dificilă. Nu vreau să mă fac profesoară pentru că asta ar însemna să ajung muritoare de foame. Mă duc în Germania, unde deşi nu se câştigă extraordinar este totuşi mai bine decât în ţară", spune Ana Maria.

În străinătate va pleca şi Ecaterina Florea care absolveşte în două săptămâni Facultatea de Sociologie. Pe perioada verii va munci în Spania sau în Franţa la nişte rude pe care le are acolo. Încă ezită dacă se va înscrie sau nu la masterat. „Am luat foarte în serios varianta plecării în străinătate. Intru în criză când văd că termin licenţa şi nu am ce face cu ea. Salariul de profesor este foarte mic", spune Ecaterina.

Meseria de profesor, soluţia de avarie

Există însă şi studenţi care ar alege să-şi dea titularizarea doar pentru a avea un as în mânecă.

image

Anca Ionel ar deveni profesoară doar dacă nu găseşte nimic altceva de muncă în ţară sau în străinătate

„Nu vreau să fiu profesoară pentru că salariul este mizer, iar elevii sunt problematici. Doream să mă înscriu la titularizare doar pentru a avea siguranţa unui post, dar după cum văd ni s-a luat şi această şansă. Era mai mult ca o rezervă în caz că nu-mi găseam altceva de muncă aici sau înafară", spune Anca Ionel, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Engleză-Germană.

Lucianei Scârlet, studentă în an terminal, posturile scoase la concurs i se par o bătaie de joc. „M-am uitat aseară de curiozitate pe lista cu posturi şi am observat că majoritatea sunt la ţară, la capătul judeţului. Este o lipsă de respect la adresa celor care au muncit trei ani. Nu vreau sub nicio formă să devin profesor, ci translator", spune Luciana.

Citeşte şi:

Dascăl disperat: „Cât să mai strâng cureaua?“

Trei sferturi din posturi, la ţară

Dosarele de înscriere la concursul de titularizare pot fi depuse în intervalul 14-25 iunie în trei centre: Colegiul de Artă „Octav Băncilă", Şcoala Normală „Vasile Lupu" şi Şcoala Specială „Constantin Păunescu". Anul acesta sunt scoase la concurs 1.745 de posturi, dintre care 1.129 sunt în mediul rural, iar 616 în mediul urban.

Nici posturile titularizabile nu sunt numeroase. În mediul rural sunt 153 de astfel de posturi, iar în mediul urban doar 29 de posturi. Există şi disipline la care nu există niciun post titularizabil. Printre acestea se numără agricultura şi horticultura, alimentaţia publică şi turism, biologie, geografie, informatică şi istorie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite