Iaşi: Dascălii se pregătesc să iasă în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii vor protesta pe 1 iunie la un miting organizat în faţa Palatului Culturii ca urmare a reducerii salariului cu 25%. Liderii sindicali din educaţie se aşteaptă ca la miting să ia parte peste 3.000 de cadre didactice. Cei mai afectaţi de protest sunt elevii din an terminal.

Reducerea cu 25% a salariului scoate profesorii în stradă. Aceştia nu se lasă înduplecaţi de BAC-ul elevilor şi susţin că pe 1 iunie vor organiza un miting la care vor participa mii de cadre didactice. Timp de două ore, între 12.00-14.00 profesorii îşi vor scanda nemulţumirile.

Printre acestea se numără diminuarea salariului cu 25% şi trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu. „Astăzi, în Consiliul de Administraţie am decis ca de pe 31 mai să începem greva generală, iar pe 1 iunie vom organiza un miting în faţa Palatului Culturii. Ne aşteptăm să participe atunci 3.000-4.000 de oameni. Ni se vor alătura şi cadrele medicale", a explicat Laviniu Lăcustă, vicepreşedinte USLIP Iaşi.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ susţin însă că dascălii vor fi presaţi să renunţe la proteste. „Multe cadre didactice nu vor face grevă de frică. Deja au început ameninţările, se pune presiune pe ei. Titularii nu păţesc nimic, dar suplinitorii se vor teme că-şi vor pierde locul de muncă", a spus Violeta Amariei, vicepreşedinte FSLI.

Elevii sunt îngrijoraţi că nu vor putea să-şi încheie studiile liceale din cauza grevei. Aceştia sunt disperaţi că nu vor putea să se înscrie la facultate.
„Avem acum un stres în plus pe lângă cel al examenului. Pentru noi ar fi un eşec dacă nu ne putem da Bac-ul pentru care am învăţat pe brânci. Ar însemna să pierdem un an din viaţă", a spus Adrian Paiu, elev în clasa a 12-a la Colegiul Naţional.

Profesorii dau vina pe minister pentru BAC

Cadrele didactice susţin însă că vina aparţine în totalitate guvernanţilor. „Ştim că este şi examenul de bacalaureat al elevilor, dar responsabilitatea
aparţine Ministerului, nu este a noastră. Nu noi boicotăm Bac-ul, ci ei prin măsurile pe care le dau"
, a mai spus Laviniu Lăcustă. În ciuda disperării tinerilor, profesorii sunt decişi să continue protestul.

Liceenii ieşeni: „Guvernanţii ar trebui să-şi dea demisia!"

Elevii de clasa a XII-a din Iaşi sunt revoltaţi că nu vor putea da a treia probă de la Bacalaureat deoarece dascălii intră în grevă generală pe 31 mai.  Liceenii dau vina pe guvernanţi şi spun că vor pierde un an din viaţă dacă profesorii intră în grevă generală de pe 31 mai. Adrian Paiu, elev în clasa a XII-a
 a Colegiul Naţional, se pregăteşte de doi ani pentru Facultatea de Telecomunicaţii, iar acum se vede nevoit să renunţe.

„Am stat şi am învăţat pe brânci,am muncit ca să pot da la o facultate, iar acum mă trezesc că nu mai pot. Dacă se va ajunge aici, ar fi chiar un eşec pentru noi toţi. Ar însemna să pierd un an din viaţă din cauza grevei. Îmi afectează şi profesia. Dacă guvernanţii nu sunt în stare să rezolve problema, să-şi dea demisia!", a spus Adrian Paiu. Disperată este şi Maria Varvara, colegă de generaţie cu Adrian. Tânăra a fost premiantă pe toată perioada studiilor şi de aproape patru ani se pregăteşte pentru Facultatea de Drept.

Miting cu 4.000 de dascăli în faţă la Palat

Vestea că dascălii intră luni în grevă generală i-a dat toate planurile de viitor peste cap. „Îi înţeleg pe profesori, dar indirect greva lor ne afectează şi pe noi. Ne dă totul peste cap, toată vara, toate planurile. Guvernanţii ar trebui să aibă grijă să nu strice totul", a spus dezamăgită Maria.

Sindicaliştii din Iaşi sunt decişi să-şi suspende activitatea de pe 31 mai, nemulţumiţi fiind de reducerea salariilor cu 25%. „Pe 1 iunie vom face un miting de două ore în faţa Palatului Culturii. Aşteptăm 3.000-4.000 de profesori la protest", a spus Laviniu Lăcustă, vicepreşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite