Iaşi: LIVE Pelerinii se înfruptă cu sarmale în toiul Liturghiei de Sfânta Parascheva. Câţiva oameni s-au grăbit să dea pomană (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii au îndurat frigul nopţii pentru a se ruga la Cuvioasa Parascheva. Oamenii au străbătut o coadă de mai bine de doi kilometri pentru a ajunge la racla cu moaşte. Pelerinii continuă să aştepte la rând şi joi dimineaţă în timp ce în Curtea Mitropoliei se ţine slujba de Hramul Sfintei Parascheva. Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru ultimele noutăţi de la unul dintre cele mai mari pelerinaje din România.

Ora 15.00 Mii de pelerini s-au înfruptat din „sarmalele de criză“ pregătite special în acest an de municipalitate, împărţite în curtea Cantinei Sociale din spatele Mitropoliei.

Pentru a evita aglomeraţia, poliţiştii au format grupuri de câte aproximativ 50 de persoane. Chiar dacă anul acesta au fost doar 60.000 de sarmale, în frunză de viţă de vie şi varză, credincioşii au reuşit măcar să guste din ele, dacă nu să mănânce pe săturate.

Sarmale la masa pelerinilor

Unii dintre ei, ceva mai gurmanzi, au încercat să primească mai multe porţii. Spre dezamăgirea lor însă, poliţiştii comunitari au dat dovadă de vigilenţă şi i-au îndrumat să guste nu doar din sărmăluţe, ci şi din cei 400 de litri de bere, şi 500 de litri de vin alb. „Sunt foarte gustoase, în special cele făcute de doamnele de la Poliţia Comunitară, în viţă de frunză de vie“, a spus un pelerin bucuros că pe farfuria de unică folosinţă din mână au poposit râvnitele bucate.

Sarmale la masa pelerinilor

Şi feţele luminate ale bisericii au serit un pahar la masa pelerinilor.

Sarmale la masa pelerinilor

Ora 12:00: La ieşire din curtea Mitropoliei, un grup de rromi împarte sarmale şi cozonaci zecilor de pelerini din preajmă. Grupul a venit cu o oală de sarmale de 50 de kilograme.

image

Ora 11:00: Preşedintele PSD, Victor Ponta, a sosit la slujba Sfintei Parascheva, însoţit de soţia sa, Daciana Sârbu. Cei doi au fost întâmpinaţi de Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului şi vicepreşedintele PSD.

image

Vezi video cu mai marii PSD la slujba de la Iaşi:

Ora 10:00: Peste 10.000 de pelerini ascultă în acest moment slujba de Hramul Sfintei Parascheva. Soborul de preoţi este condus de  Înalt Preasfinţitul Daniel, Patriarhul Bisericii Române. Alături de el se află şi Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

image

Vezi video cu o parte din cuvântarea Patriarhului Daniel:

În acest moment, 15.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

image
image

Până acum, cinci persoane au fost aduse la raclă din cauză că aveau comportamentul tipic celor posedaţi. Ultimul incident s-a produs în cursul acestei nopţi. „La un moment dat am auzit cum cineva zbiera şi apoi am aflat că a fost dus la raclă", a povestit unul dintre pelerini.

Noapte albă în numele credinţei

Mii de pelerini au stat noaptea trecută la un rând de doi kilometri pentru a se ruga la Cuvioasa Parascheva. Oameni din toate colţurile ţării s-au adunat pentru a participa la hramul Cuvioasei Parascheva.

Mihai Teodorescu (62 de ani) a venit din Galaţi pentru a-şi pune la încerca răbdarea şi puterea de a sta ore în şir la coadă. „Anul acesta am venit la Sfântă special de Hram ca să văd dacă într-adevăr se stă cel mai mult. Va fi o experienţă de viaţă", spune gălăţeanul.

Citeşte şi:

Înghesuială şi în Ploieşti la moaştele Sfintei Parascheva. Biserica s-a transformat în talcioc

Oboseala îi doboară pe credincioşii care stau la rând pentru a se închina la Sfânta Parascheva

Pelerinii au venit în familie pentru a se închina şi a cere un trai mai bun. Familia Marodin a venit tocmai de la litoral.

image

„Suntem nouă membri ai familiei şi zece cu puştiul Mario. Am venit de la Constanţa să ne rugăm pentru sănătate, pentru familie, dar şi pentru Băsescu şi parlamentari. Poate copiii noştri vor avea un viitor mai bun", a spus Dumitru Marodin.

Pentru a face ca timpul să treacă mai uşor, credincioasele au cântat în cor psalmi.

O tânără, Cristina, a venit împreună cu fetiţa ei pentru a aduce mâncare şi ceai pelerinilor care stăteau la cozi. Susţine că dă de pomană în fiecare an credincioşilor. „Anul acesta le-am adus 30 de sandvişuri cu zacuscă şi 5 litri de ceai cu miere şi lămâie. Ştiu că nu este mult, dar vreau să fac ceva să-i ajut pe aceşti oameni care aşteaptă atâtea ore", spune ieşeanca.

Lumânările pelerinilor au format un zid de lumină în curtea Mitropoliei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite