IAŞI Ţepuiţi cu maşini fictive pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să nu cădeţi pradă ţeparilor, studiaţi cu atenţie anunţurile postate online
Ca să nu cădeţi pradă ţeparilor, studiaţi cu atenţie anunţurile postate online

30 de ieşeni au ajuns la Poliţie în ultimul an după ce au fost păcăliţi de vânzătorii de autoturisme

Inventivitatea românu lui când vine vorba de a-şi însuşi bani nemunciţi este nelimitată. După SMS-uri „câştigătoare“ şi e-mailuri prin care cer date personale pentru diferite cauze „nobile“, tâlharii virtuali patentează o nouă metodă de înşelăciune online.

Este vorba despre strategia autoturismelor „virtuale“. Ofertanţii îşi construiesc site-uri arătoase, se prezintă drept dealeri serioşi şi cer bani în avans de la cumpărătorul care muşcă momeala. Odată obiectivul îndeplinit, se fac nevăzuţi. Afacerea ilegală a înflorit în judeţele din centrul ţării, spun autorităţile, însă cei mai mulţi ţepuiţi sunt din zona Moldovei.

Mai vezi:

Numărul infracţiunilor comise on-line este în creştere

Avans de 3.000 de euro

În ultimul an, 30 de ieşeni au depus plângeri la Poliţie după ce au fost păcăliţi de vânzătorii de maşini fictive. Ofertele ţeparilor le-au sărit în ochi datorită preţurilor cerute, mult sub media produselor similare scoase la vânzare pe piaţa de specialitate. După ce intră în contact cu eventualul cumpărător, ţeparul îi cere să se întâlnească într-un oraş situat la mijlocul localităţilor de baştină ale celor doi implicaţi în „tranzacţie“.

„Vânzătorul“ îi cere atunci victimei să-i pună o anumită sumă de bani, ca avans, prin Western Union. Cumpărătorul îşi dă seama că totul a fost o ţeapă abia atunci când ajunge la locul de întâlnire stabilit cu escrocul. „Eu am văzut pe internet o ofertă pentru un Volkswagen Golf, mult mai ieftin decât celelalte maşini similare scoase la vânzare. Am sunat la numărul de telefon ataşat anunţului şi mi-a răspuns o persoană care mi-a spus că e din Harghita. Era foarte politicoasă. Mi-a zis că vine cu maşina la mijlocul drumului, undeva în Tecuci, însă pentru a nu da bani degeaba până acolo să-i pun jumătate din sumă prin Western Union. Era vorba de 1.500 de euro. Am primit sfatul unui prieten care fusese ţepuit şi am renunţat, altfel aş fi pierdut banii“, ne-a spus un ieşean.

Citeşte şi:

Bărbat urmărit pentru înşelăciuni prin SMS, prins de poliţiştii ieşeni

Sistemul de transfer a banilor prin Western Union este cel mai utilizat de către escroci. De cele mai multe ori, aceştia solicită jumătate din sumă păgubiţilor, folosindu-se de date de identitate false. După ce primesc codul tranzacţiei prin Western Union, ţeparii iau banii şi se fac nevăzuţi. Poliţiştii spun că sumele pierdute variază între 2.000 şi 3.000 de euro.

„E o reţea ce se ocupă cu această activitate. Au mai fost arestate câteva persoane de prin Transilvania, însă mai sunt destui care practică această înşelăciune“, ne-a spus un poliţist de la Biroul de Investigare a Fraudelor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite