Specialistul de pe locul V în campania "Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte": pediatrul Evelina Moraru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evelina Moraru a îmbrăcat halatul alb în urmă cu 40  de ani
Evelina Moraru a îmbrăcat halatul alb în urmă cu 40 de ani

„Adevărul“ vă prezintă începând din 7 noiembrie poveştile finaliştilor din campania „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“. Profesorul Evelina Moraru (62 de ani), medic pediatru la Spitalul de Copii, ocupă locul cinci în topul realizat de „Adevărul“ de Iaşi.

Moraru este medic primar pediatrie, medic primar alergologie-imunologie, deţine supraspecializare în hepatologie, a doua specializare este în gastroenterologie şi hepatologie şi este şefa Clinicii II Pediatrie la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi.


Caracterizată de maestrul Beligan


În locul acestei înşiruiri de titluri pe care le-a obţinut în cei 40 de ani de carieră, medicul preferă prezentarea pe care maestrul Radu Beligan i-a făcut-o la decernarea unui premiu în hepatologie în urmă cu cinci ani: „O doamnă care are o carieră în spate, dar care te trimite cu gândul la o fată simplă din Bârlad-Vaslui, fiică de învăţători“.

Cei mai votaţi 15 medici cu care Iaşiul se mândreşte. Votează şi tu!

Votează doctorii cu care Iaşiul se mândreşte!

Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte. Spune cine este cel mai bun medic din oraşul nostru!

Noi nominalizări din cadrul campaniei „Doctori cu care Iaşiul se mândreşte“. Spune şi tu ce medic merită să intre în topul realizat de „ADS“ Iaşi


Mărturiseşte că la finalul liceului a avut de ales între medicină şi literatură, dar a mizat pe prima variantă. Decizia a luat-o însă când s-a uitat în jur. „Tatăl meu, fiind director de şcoală, intra în contact cu copii bolnavi, cu părinţii unor elevi care sufereau de boli înfiorătoare şi mereu auzeam că ei nu pot face anumite lucruri din cauza bolii. Atunci m-am hotărât să schimb ceva în această privinţă“, povesteşte Evelina Moraru. A intrat la Facultatea de Medicină, unde a fost bursieră, chiar dacă între timp a devenit soţie, măritându-se cu un coleg de facultate, doctorul Florin Cristogel, şi ulterior mama unei fetiţe, Laura. Imediat după absolvirea facultăţii, în 1972, doctorul Evelina Moraru a prins un post la Hălăuceşti, unde a avut de îngrijit 360 de sugari.


„Mă obsedează eşecurile“


După numai doi ani de profesat a venit primul premiu ca recompensă pentru activitatea din comuna ieşeană. „Am luat Meritul Sanitar când aveam doar 25 de ani pentru că am avut mortalitate infantilă zero“, povesteşte medicul. Şansa vieţii crede că i s-a ivit un an mai târziu, când munca şi dedicarea ei au fost observate de specialiştii în pediatrie din Iaşi care i-au propus să vină la Spitalul „Sfânta Maria“.


Norocul în carieră a însemnat sacrificii pe plan personal. „Pentru mine a început o muncă asiduă, eram sedusă de tot ce făceam aici, depuneam eforturi foarte mari şi cred că atunci a început ruptura în prima mea căsnicie. Am terminat amiabil totul“, dezvăluie medicul Moraru.


Printre zecile de ore de muncă şi sutele de copii salvaţi, doctorul Moraru a reuşit să trăiască o nouă poveste de dragoste alături de un alt cadru medical, Dan Moraru, cu care are un băiat, pe Dănuţ. Următorii ani şi i-a dedicat aproape în exclusivitate „navetei“ între cursurile pe care le susţine la Universitatea de Medicină din Iaşi, congrese în străinătate, specializări şi spital.

„M-au preocupat copiii cu boli de ficat, am făcut stagiu de pregătire în hepatologie, în Franţa cu cei mai vestiţi doctori în domeniu. Nu regret anii de muncă asiduă, ci doar mă obsedează eşecurile care au fost şi pe care nu le poţi evita în lupta inegală pe care copiii o duc cu moartea“, încheie doctorul Moraru povestea unei cariere de succes.


Ca dovadă a profesionalismului pe care medicul l-a afişat în permanenţă, ambii copii îi calcă pe urme şi fac studii în medicină.  Miercuri, 9 noiembrie, cotidianul „Adevărul“ vă prezintă povestea medicului clasat pe locul patru în cadrul campaniei „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“.

Cine este Evelina Moraru

- Absolventă a Facultăţii de Medicină din Iaşi în 1972;
- Şef Clinica II Pediatrie, Spitalul „Sf. Maria“ din Iaşi;
- Vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie Socială;
- Membru în Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului;
- Profesor şi conducător de doctorat la Universitatea de Medicină din Iaşi;
- Membru al Grupului francofon de nutriţie, gastroenterologie şi hepatologie pediatrică-Paris;
- Coordonator naţional al Programului de Sănătate-Tratamentul hepatitei cronice la copil.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite