Geniile din centrele de plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii abandonaţi de părinţi şi lăsaţi în grija statului reuşesc să facă performanţă la şcoală şi vor să urmeze studii superioare.

Nu au simţit căldura unei familii unite, însă au fost înzestrate cu o minte sclipitoare şi cu ambiţia de a reuşi în viaţă. Nu au beneficiat de ore de pregătire suplimentară şi nici nu şi-au permis să cumpere cele mai recente culegeri.

Cu toate acestea au reuşit să-şi impresioneze profesorii şi colegii cu performanţa pe care au obţinut-o la concursuri şi olimpiade. Este cazul Oanei Acsinte (19 ani) şi al Gabrielei Lucia Bodor (13 ani), două copile care locuiesc la Compexul de Servicii „Veniamin Costachi" din Iaşi. Oana este olimpică la limba engleză, iar Găbiţa, aşa cum îi spune toată lumea din centru, are un teanc de diplome de la concursurile şcolare de limba română, fiind prima din clasă la învăţătură.

A optat pentru centru de plasament ca să poată studia

 Oana Acsinte este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza", iar cazul ei este atipic. Spre deosebire de ceilalţi copii care au ajuns la centrul de plasament pentru că aşa şi-au dorit părinţii lor, în cazul Oanei, ea a fost cea care a solicitat să fie dată în grija statului şi să stea departe de părinţi în urmă cu cinci ani. A luat această decizie pentru că părinţii nu o lăsau să urmeze cursurile unei şcoli de prestigiu din Paşcani din lipsă de bani. A considerat că doar aşa i se va oferi şansa de a avea o carieră decentă.

Fraţii care au schimbat trei mame GALERIE FOTO

Doi tineri de la un centru de plasament s-au înecat în lacul Veneţia din Iaşi UPDATE

„La finalul clasei a VIII-a am luat 9 şi 10 la tezele unice, puteam urma fără probleme un liceu bun. Părinţii mei pentru că şi-au pierdut locul de muncă nu-şi mai puteau permite să mă ţină la un liceu de elită, era costisitor, iar eu am decis că vreau să am un viitor. Am vorbit şi cu ei şi am considerat că să merg într-un centru de plasament la Iaşi ar fi cel mai indicat. Aici am şi mai multe oportunităţi, fiind un oraş mai mare şi cu mai multe instituţii de cultură", spune Oana.

Iaşi: Geniul informaticii

Iaşi: Renunţă la meseria de „mamă la stat“ după ce a crescut 14 copii (FOTO)

Deşi obţine note bune la toate obiectele, performanţă înregistrează la limba engleză. A studiat din grădiniţă această disciplină, iar în clasa a X-a s-a calificat chiar la etapa naţională. Nu a mai ajuns însă din cauză  că profesoara „a uitat" să-i spună data la care s-a susţinut testarea. „Am învăţat engleza de la desene animante, am făcut şi ore de la grădiniţă. Nu am învăţat în mod deosebit, pur şi simplu ştiu de la sine această limbă, fără eforturi suplimentare, fără pregătire", mărturiseşte Oana. Limba engleză nu este singura pasiune a fetei, aceasta fiind încântată şi de voluntariat, pe care-l practică de un an şi jumătate la „Tineri pentru tineri".  

Le-a predat elevilor cu cinci ani mai mari ca ea

O mândrie pentru reprezentanţii centrului de plasament este şi Gabriela Lucia Bodor, elevă în clasa a VII-a la Eco-Şcoala „Otilia Cazimir" din Iaşi, prietenă foarte bună cu Oana. Copila se află în grija statului, dar ţine legătura şi cu mama sa, din 2010. Copila are înclinaţii îndeosebi către limba română. Din clasa a V-a a participat la numeroase concursuri, iar în doi ani a reuşit să aibă un teanc de diplome. Doi ani consecutiv a reuşit să obţină cea mai mare medie din clasă şi să fie astfel admirată de colegi şi cadrele didactice. „Mama este tare mândră de mine. Ţinem legătura, mă vizitează, profesorii mă îndrăgesc şi colegii se comportă frumos cu mine pentru că iau note bune", spune Găbiţa. Una dintre cele mai recente reuşite ale fetei este faptul că le-a predat elevilor de liceu lecţii despre droguri. „Am fost mai mulţi membri în echipă, ne-am documentat şi apoi am mers la licee şi le-am predat elevilor de a X-a şi a XI-a despre droguri. Acţiunea a făcut parte dintr-un proiect pe şcoli mai amplu. Am simţit că m-am descurcat, nu am avut probleme, elevii mă ascultau", spune Găbiţa.

Bursieră la facultate

Crescută în centrele de plasament din Iaşi a fost şi Mariana (22 de ani), în prezent masterandă la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. În toţi anii de studiu a fost la buget, iar în doi ani a obţinut chiar şi bursă pentru rezultatele deosebite obţinute la examene. „Am stat 16 ani în centrele de plasament, dar am ştiut că vreau să fac ceva cu viaţa mea şi am învăţat pentru mine, pentru nimeni altcineva. Fac voluntariat de 3 ani, este foarte plăcut să oferi timpul tău fără să aştepţi ceva în schimb, ai o satisfacţie aparte", spune Mariana, care îi sfătuieşte pe toţi colegii săi din centru să înveţe pentru a avea succes în viaţă. În total, 32 de tineri din centrele de plasament din Iaşi urmează studii superioare.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite